Pljevlja: Pogrebnici od danas u štrajku, šta sa pokojnicima?

Radnici pljevaljskih Pogrebnih usluga zahtijevali bar dvije od jedanaest zaostalih plata
2036 pregleda 6 komentar(a)
Gradsko groblje u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Gradsko groblje u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Šestorica radnika pljevaljskog Komunalnog preduzeća - Pogrebnih usluga, najavili su da će danas stupiti u štrajk jer im nijesu isplaćene ni dvije od jedanaest zaostalih zarada.

Stupanjem u štrajk šestorice radnika, praktično će biti onemogućeno sahranjivanje na gradskom groblju, s obzirom da samo oni rade taj posao.

Odluku o stupanju u štrajk potpisali su Rajko Kotlaja, Ranko Bošković, Ranko Soković, Predrag Lacman, Jasmin Demirović i Radomir Spajić.

“Rukovodstvu smo ostavili bili rok do petka da nam isplate tri zarade od 11 koliko nam duguju. Pristali smo bili i na dvije zarade da nam isplate. S obzirom da nisu odgovorili na naš zahtjev, mi smo odlučili da stupimo u štrajk u ponedjeljak, ostavljajući im mogućnost da preko vikenda nađu neko rješenje i ispune naše zahtjeve. Riješili smo da ne radimo, uključujući i kopanje grobnih mjesta, po cijenu da nam uruče knjižice i prekinu radni odnos”, rekao je Kotlaja.

Ističe da se zaposlenim u Komunalnim uslugama duguje 11 zarada, a da im je posljednja isplaćena polovina zarade za januar.

Predsjednik sindikalne organizacije Komunalne usluge Vukadin Šljukić nedavno je izjavio da u tom preduzeću radi 55 radnika i da im je zbog neprimanja zarada ugrožena egzistencija.

“Apelujemo i molimo osnivača Opštinu Pljevlja da ozbiljno shvati našu situaciju i da pokuša da nađe rješenje”.

U preduzeću još nije izabran direktor, nakon što je nedavno vršilac dužnosti Tanja Vučetić podnijela ostavku.

Šljukić tvrdi da zaposlenima doprinosi nijesu uplaćeni od juna 2016.

Kazao je i da preduzeće nije uplaćivalo dug prema jednom od tgovinskih lanaca, gdje su radnici mogli da trguju na odloženo, a da su zaduženi iznosi redovno odbijani radnicima od plata. Ista situacija je i sa osiguravajućim kućama kod kojih su zaposleni registrovali svoja vozila na rate.

Šljukić je kazao da su radnici bili primorani da pokrenu sudske postupke, koje su dobili, zbog neprimjenjivanja kolektivnog ugovora prilikom obračuna ličnog dohotka. “Predlagali smo poslovodstvu da nam mjesečno isplaćuju po osnovu tog duga po 50 eura, ali oni su se oni oglušili o naš predlog pa smo morali da sudskim putem tražimo ono što nam po zakonu pripada“, rekao je Šljukić.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović nedavno je izjavio da su ukupni prihodi Komunalnih usluga projektovani do kraja godine 250.000 eura i značajno su manji od prethodne godine kada su bili 370.000 i 400.000 eura.

Učešće bruto zarada u prihodima preduzeća su 200 odsto, a u prethodnim godinama pretežno 80 odsto. Komunalne usluge ukupno duguju 1,8 miliona eura.

Bonus video: