Počela realizacija projekta "Budimo spremni"

Darko Bijelić, načelnik Odjeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru, kazao je da pomenuti projekat podiže kapacitete prekogranične saradnje u spašavanju i reagovanju
603 pregleda 0 komentar(a)
Sa koferencije, Foto: Svetlana Mandić
Sa koferencije, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući projektu koji sprovodi NVO „FORS Montenegro“ i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektor za vanredne situacije, institucije i službe koje se bave zaštitom i spašavanjem dobiće opremu i vozila u vrijednosti od oko 172 hiljade eura i opremu za prognoziranje hidrometeoroloških prilika vrijednu oko 20 hiljada. To je saopšteno na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja osamnaestomjesečnog projekta „Budimo zajedno“, čija realizacija je otpočela 1.decembra.

„Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posljedica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda“, kazao je direktor FORS-a, Veselin Šturanović.

Pored nabavke opreme i vozila, tokom trajanja projekta, biće organizovani i prekogranični treninzi i pokazne vježbe na teme vezane za zaštitu i spašavanje u slučajevima požara i poplava, prekogranični seminari o modelima dobre prakse kada je u pitanju zaštita od poplava i požara, obuke za predstavnike hidrometeoroloških službi, međunarodna konferencija na temu smanjenja rizika od nepogoda, kampanja informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, preventivnim mjerama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučajevima određenih nepogoda... Projekat se realizuje u opštinama: Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori i Novi Pazar, Raška, Sjenica i Tutin u Srbiji.

Prema riječima Šturanovića projekat, koji se realizuje u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i opštinskim službama zaštite i spašavanja, predstavlja nastavak aktivnosti „FORS Montenegra“ usmjerenih ka jačanju sistema zaštite i spašavanja kojima žele da pomognu rad institucija i službi koje su zadužene za ove poslove. Riječ je o šestom projektu koju pomenuta NVO realizuje u ovoj oblasti.

Darko Bijelić, načelnik Odjeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru, kazao je da pomenuti projekat podiže kapacitete prekogranične saradnje u spašavanju i reagovanju.

„Idemo na to da podižemo kapacitete kako građana, učenika, tako i naših spasilaca i to putem obuke i nabavkom opreme“, kazao je Bijelić.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori ga sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ukupna vrijednost projekta je skoro 423 hiljade eura, od čega je doprinos EU 359,48 hiljada, a Ministarstva javne uprave skoro 40 hiljada. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi nešto preko 277 hiljada eura.

Bonus video: