Marković najavio otvaranje granica, vrtići od naredne sedmice

"Kad smo već korona fri destinacija, da skinem masku", kazao je na početku konferencije za novinare Marković
101301 pregleda 189 komentar(a)
Marković na današnjem presu, Foto: Saša Matić
Marković na današnjem presu, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 25.05.2020. 19:21h

Prvih dana juna Crna Gora će otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje.

To je na konferenciji za novinare rekao premijer Duško Marković.

Pojasnio je da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika.

"Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka", rekao je Marković.

Najavio je da je namjera da se od naredne sedmice otvore vrtići, igraonice, bioskopi i pozorišta.

"Biće dozvoljena svadbe, krštenja, ograničen broj publike na sportskim događajima, uz odgovarajuće mjere", rekao je Marković.

"Nismo se otimali za respiratore, virus zaustavili na granici"

On je kazao i da se Crna Gora "nije "otimala za respiratore", a da ih ima više nego dovoljno.

"Obezbijedili smo dovoljno medicinske opreme. Odlučili smo da virus zaustavimo na granicama Crne Gore. Na današnji dan Crna Gora ima i opremu i sredstva na kojima nam mogu pozavidjeti i najrazvijeniji zdravstveni sistemi", napomenuo je Marković.

On je podsjetio da nakon 68 dana nakon prvog registrovanog slučaja Crna Gora nema oboljelih od koronavirusa.

"Bitku sa ovako opakim virusom dobili i Crna Gora postala prva korona fri zemlja u Evropi. Ovo je zajednička pobjeda i čestitam svima koji su bili na prvoj liniji odbrane, kazao je premijer Duško Marković.

On se zahvalio ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, farmaceutima i svim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima policije, službi bezbjednosti i vojske...

"Željeli smo da građane imamo sa nama, a ne naspram nas"

Marković je kazao i da "ne postoji odluka da je nismo donijeli, a trebali smo je donijeti".

"Najvažnijim odlukama u odnosu na pandemiju je vizionarski pristup zdravstvenog sistema i ljudi u Institutu za javno zdravlje. Oni su nam preporuke dali dva mjeseca prije nego što smo dobili prvi slučaj u Crnoj Gori. Druga važna odluka bila je zatvaranje granica. Hrabro i odlučno smo donijeli tu odluku znajući da će ona biti temelj naših ponašanja kako bi se epidemiji oduprli. I treće - organizacija karantina i samoizolacija. Mislim da smo jedina zemlja koja je napravila takvu organizaciju karantina i samoizolacije. Nismo dozvolili da nam se importovani slučajevi šire. Zaštitili smo u najvećoj mjeri naše građane'', kazao je Marković.

On je podsjetio da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja nije uvela vanredno stanje, koja nije imala ni sata policijskog časa...

"Sasvim sigurno ne bih predložio vanredno stanje. Bilo je govora o tome i predloga koji su dolazili od političke konkurencije. Naša vizija je bila da je ovo bitka za zdravlje koju možemo dobiti zajedno sa građanima a ne protiv građana. Željeli smo da građane imamo sa nama, a ne naspram nas. To se pokazalo kao formula za uspjeh. Jedna smo od rijetkih zemalja koja nije uvela vanredno stanje, koja nije imala ni sata policijskog časa i najveće slobode. Samo smo jedne nedjelje imali ograničenje vikenda od 13 do 5 sati ujutru'', podsjetio je Marković.

Premijer je današnje izlaganje počeo skidanjem maske.

"Kad smo već korona fri destinacija, da skinem masku", kazao je na početku konferencije za novinare Marković.

Nakon 68 dana, od prvog zabilježenog slučaja, Crna Gora je od juče bez oboljelih od koronavirusa.

U Crnoj Gori su od početka epidemije od koronavirusa oboljele 324 osobe, oporavilo se njih 315, dok je devetoro pacijenata preminulo.

Crna Gora je postala prva država u Evropi bez aktivnih slučajeva koronavirusa.

Bonus video: