Litija u Podgorici: "U istoriji Crne Gore nije bilo ovako velikog zbora"

Molitvenu litiju sa ikonama i crkvenim barjacima od Hrama do crkve Svetog Đorđa pod Goricom i nazad do Hrama predvodio je episkop dioklijski Metodije
74938 pregleda 403 komentar(a)
Sa litije u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Sa litije u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.01.2020. 22:28h

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je moleban nakon kojeg je ulicama Podgorice održana litija, predvođena sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Molitvenu litiju sa ikonama i crkvenim barjacima od Hrama do crkve Svetog Đorđa pod Goricom i nazad do Hrama predvodio je episkop dioklijski Metodije.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske nezvanično tvrde da je u litiji učestvovalo oko 30.000 ljudi.

Protojerej stavrofor Dragan Stanišić je ispred crkve Svetog Đorđa u Podgorici poručio svima koji se pitaju šta će biti sa litijom - da će se skupljati i sabirati dok ih ne bude toliko da sve one odluke i misli koje imaju ne pozdrave i “ovi koji ih ne podnose i kojima smetaju”.

On je kazao, obraćajući se episkopu Metodiju, da je on “već na početku litije podnio udar gore na vrh Tare”:

“Ali iz te iskre u kamenu, razvila se ova energija, razvila se ova litija. Nastao je ovaj zbor kojeg nema u ovako velikom obimu nikada nigdje. Čak ni u istoriji Crne Gore nije bilo ovako velikoga zbora”, kazao je Stanišić.

Podgorica litija
Večeras kod Hrama(Foto: Čitalac reporter)

On je poručio da zato ovaj zbor “ima silu i snagu i regularnost da donosi odluke, čak da donese i zakon”.

“A ako to nije moguće, to znači da nas nema dovoljno, da bi trebalo da nas ima više. I onda kad nas bude još više, donijećemo sledeće odluke -da se svi članovi iz najnovijeg zakona (o slobodi vjeroispovijesti) koji osporavaju crkvu i sramote je da se brišu, a oni članovi koji afirmišu crkvu, a time i svaku ustanovu ove zemlje, neka ostanu”, poručio je Stanišić.

Sveštenik Predrag Šćepanović je pozdravio sve koji širom Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, širom Evrope i Amerike podržavaju litije. On je posebno pozdravio novinara Živojina Rakočevića “koji donosi blagoslove iz Gračanice”

Ispred Hrama je prisustvovalo više stotina građana, koji su danas pješke krenuli iz Orljeva u Kučima.

Njihov dolazak propraćen je velikim aplauzom prisutnih građana.

Litija je organizovana u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Galerija

Bonus video: