Podržali izmjene i dopune Zakona o zaštiti područja Kotora

Generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, Aleksandar Dajković, kazao je da je Predlog izmjena i dopuna tog akta još jedan korak ka očuvanju i valorizaciji prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora
999 pregleda 1 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock
Kotor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.10.2019. 17:03h

Članovi Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport većinom glasova podržali su Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

Generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, Aleksandar Dajković, kazao je da je Predlog izmjena i dopuna tog akta još jedan korak ka očuvanju i valorizaciji prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

On je, na današnjoj sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, naveo da je država od 2016. godine preduzela značajne korake kako bi to područje očuvala.

„Najveći dio problema koje vidimo u Kotoru nastao je zbog određenih nedostataka u planskoj dokumentaciji. Vjerujem da će se nakon usvajanja prostorno-urbanističkog plana značajan broj tih izazova u praksi preduprijediti“, kazao je Dajković.

Kako je naveo, što se tiče infrastrukturnih projekata čija je realizacija neophodna u Kotoru kako bi se očuvalo područje i omogućio njegov održivi razvoj, Ministarstvo kulture će intenzivno razgovarati sa UNESCO-om i biti apsolutno podrška lokalnoj upravi i Vladi.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Bogdan Fatić kazao je da se izmjene Zakona odnose na preciziranje procedure vezane za izradu projektne dokumentacije, odnosno na koji način neki investor može da dobije dozvolu da izvodi radove u zaštićenom području.

„Radi se o bafer zoni koja je površine oko 48 hiljada hektara“, naveo je Fatić.

On je objasnio da je izmjenama i dopunama Zakona jasno precizirano da prije izdavanja urbanističko-tehničkih uslova glavni gradski arhitekta mora podnijeti inicijativu Upravi za zaštitu kulturnih dobara, a Uprava formira komisiju koja će razmotriti te zahtjeve u roku od 15 dana.

„Pojedinačnu procjenu donosi Uprava na zahtjev investitora, a za njenu izradu Uprava obrazuje stručni tim u roku od 15 dana od dana prijema zakona“, naveo je Fatić.

Stručni tim, kako je objasnio, nakon toga izrađuje i dostavlja predlog pojedinačne procjene zasnovan na određenim smjernicima.

„Dobro je što je ovim izmjenama i dopunama Zakona tačno definisano koje su to smjernice i koje smjernice je neophodno da ispuni jedan takav projekat“, dodao je Fatić.

On je kazao da Nacionalna komisija za UNESCO dostavlja Upravi izvještaj, a Uprava ga kasnije dostavlja UNESCO-u na mišljenje.

Kako je naveo Fatić, tek nakon pozitivnog mišljenja UNESCO-a, investitor ima pravo da gradi u zaštićenoj zoni.

„Na ovaj način su otklonjeni svi nedostaci koji su bili tokom prethodne primjene Zakona i smatram da ćemo usvajanjem ovih izmjena unaprijediti taj akt, a samim tim uticati pozitivno na zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i njegove okoline“, kazao je Fatić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je Kotor zbog svog statusa jedinstveno područje.

On je naveo da podržava izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, koje se tiču pojedinačne procjene uticaja na baštinu, gdje bi se o svakom projektu radila pojedinačna procjena uticaja na baštinu.

„Naravno, ja ovo podržavam, mislim da je ovo korak naprijed kod čitavog Zakona o zaštiti prirodnog i kulturnog-istorijskog područja Kotora“, rekao je Popović.

On je pozvao Vladu i Ministartsvo kulture da se ozbiljnije pozabave Kotorom, jer je taj grad u teškoj i komplikovanoj situaciji.

"Svake godine bilježi se rast turista od deset do 15 odsto, a kotorska infrastruktura to ne može da podnese", kazao je Popović.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je uvjeren da će napokon jasno biti precizirane zaštićene zone.

Poslanica DPS-a Branka Tanasijević kazala je da je Kotor grad kom treba posvetiti veliku pažnju, ne samo zbog toga što je na listi UNESCO-a.

Kako je navela, podržava Predlog izmjena i dopuna zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, jer je to veliki doprinos zaštiti tog grada.

Bonus video: