Ponovo "poklanjaju" kredite u Tivtu

Novi oglas za rješavanje stambenih potreba funkcionera, od kredita će vratiti samo petinu
5215 pregleda 1 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine, Foto: Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat ponovo je raspisala oglas za rješavanje stambenih potreba „lica koja bira ili imenuje Skupština Opštine i predsjednik Opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu“.

Kako je navedeno u oglasu koji je postavljen na oglasnoj tabli u zgradi Opštine i na njenom sajtu, rješavanje stambenih pitanja tivatskih funcionera rješavaće se dodjelom stambenog kredita kojim mogu graditi ili kupiti stan ili zgradu, za pretvaranje zajedničke svojine ili susvojine u etažnu svojinu i za nadogradnju etažne stambene zgrade, za poboljšanje uslova stanovanja adaptacijom postojećih objekata, odnosno za učešće u dobijanju stambenog kredita kod komercijalnih banaka.

Prijave po ovom konkursu primaju se do 30. januara, a ukupno će na raspolaganju za podjelu zainteresovanim funkcionerima biti 50 hiljada eura iz budžeta Opštine.

Krediti koje u ove svrhe daje Opština bukvalno su pokonjeni, jer njihovi dobitnici najčešće na kraju lokalnoj upravi u roku od 10 do 20 godina vrate samo petinu ukupne sume koju im je Opština dala.

Opština je raspisala i oglas za rješavanje stambenih potreba službenika i namještenika organa lokalne uprave na koji se prijave primaju do 6. februara, a ukupna sredstva koja su njima na raspolaganju iznose 30.000 eura. Za službenike je predviđena samo dodjela kredita za poboljšanje postojećih uslova stanovanja adaptacijom ili rekonstrukcijom objekata u kojima oni žive. Za sada nije poznato sa koje će budžetske stavke Opština izdvojiti ukupno 80.000 eura za novu tranšu kreditiranja stambenih potreba i prohtjeva lokalne administracije, jer je u budžetu za 2020. za “pozajmice i kredite pojedincima” predviđen samo iznos od 30 hiljada eura.

Dosadašnje raspodjele ovih kredita pretvorile su se u skandale od kojih je najveći bio krajem 2017. kada je stambena komisija dodijelila „kredit za rješavanje stambenog pitanja kupovinom stana u izgradnji“ od 52.000 eura aktuelnom gradonačeniku Siniši Kusovcu (DPS) iako je on u godinama prije nego je dobio ovaj kredit, prijavljivao da je vlasnik tri stana u Tivtu, a Opština mu je 1999. već jednom riješila stambeno pitanje dodjelom placa na Seljanovu po maksimalno diskontovanoj cijeni radi izgradnje porodične kuće. Po prijavu građana da su u vezi sa dodjelom ovog kredita Kusovcu, od koga će on za 20 godina Opštini vratiti samo 14.560 eura, izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, Specijalno državno tužilaštvo vodi izviđaj protiv Kusovca i odbornika DPS u SO Tivat Dejana Sekulića kao predsjednika Komisije za rješavanje stambenih potreba lica koja bira ili imenuje SO i predsjednika opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu.

Ukupna budetska sredstva od 80 hiljada eura koliko je administracija gradonačelnika Kusovca namjerila da ove godine podijeli opštinskim funkcionerima i činovnicima da oni sebi poboljšaju uslove stanovanja, znatno su veća nego što će Opština ove godine pojedinačno izdvojiti za rad Gerontološke službe (50.000 eura), NVO organizacijama (60.000), za jednokratne socijalne pomoći (60.000), kupovinu knjiga osnovcima i finansiranje đačkog prevoza (60.000), za pomoć institucijama i organizacijama (50.000), transfere Crvenom krstu (15.000), obrazovnim institucijama (15.000), dotaciju Komunalnom preduzeću za odrđavanje čitave mreže javne rasvjete u Tivtu (50.000 eura)…

Bonus video: