Poreska uprava: Ne postoji hajka protiv MCP

Zbog toga su, kako su objasnili iz PU, podaci u nepotpuni i netačni, a oni onemogućeni da izvrši tačan i precizan obračun poreskih obaveza, baš kako je i saopšteno
5451 pregleda 24 komentar(a)
Zgrada Poreske uprave, Foto: Zoran Đurić
Zgrada Poreske uprave, Foto: Zoran Đurić

Poreska uprava (PU) koristi propisana ovlašćenja za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza u cilju zaštite građana i budžeta Crne Gore i u skladu sa zakonima koje svi moraju poštovati, saopštili su iz te institucije, navodeći da hajka protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) ne postoji.

Iz PU su reagovali na saopštenje MCP-a da se ta institucija uključila u "dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve".

„Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša saopštio je podatke kojima raspolaže Poreska uprava iz evidendije koju ista vodi na osnovu dokumentacije dostavljene upravo od strane MCP-a, a koja, suprotno zakonu, nije ažurirana od te vjerske organizacije više od devet godina“, kaže se u saopštenju.

Zbog toga su, kako su objasnili iz PU, podaci u nepotpuni i netačni, a oni onemogućeni da izvrši tačan i precizan obračun poreskih obaveza, baš kako je i saopšteno.

Iz Poreske su naglasili da je MCP izdvojena kao subjekat sa najnižim stepenom poreske discipline, imajući u vidu da jedina od svih vjerskih zajednica nije dostavila zakonom propisanu dokumentaciju na osnovu koje bi se izvršila prijava svještenika na osiguranje.

Na taj način, kako su naveli iz PU, kršenjem zakonskih odredbi, MCP je onemogućila je naplatu poreskih obaveza, ali i uplatu penzijsko-invalidskog osiguranja na štetu sveštenih lica Mitropolije.

„Upravo zbog toga Poreska je održala sastanak sa predstavnicima MPC, na kojem je predočila zakonske norme i obavezu iste da Poreskoj upravi dostavi potpune i tačne podatke o sveštenicima sa pratećom dokumentacijom, kako bi se za iste utvrdile poreske obaveze od 2003. godine do danas“, navodi se u saopštenju.

Iz PU su kazali da imajući u vidu da je procijena iznosa poreske obaveze zasnovana na broju od 38 sveštenika MCP, koji su bili prijavljeni do 2010. godine, po podnošenju potrebne dokumentacije izvršeće se zaduženje poreske obaveze, čime će biti potvrđena izjava Mugoše da je dug Mitropolije višemilionski.

„Koliko je nizak stepen poštovanja poreskih propisa od MCP-a najbolje govori i podatak da je ta vjerska organizacija za devet godina (2011. do 2019. godine) izvršila uplate za dva sveštenika koji su stekli uslov za odlazak u penziju putem individaulnih računa, a ne preko računa Mitropolije“, kaže se u saopštenju.

Time je, kako su kazali iz PU, prekršen Zakon o objedinjenoj registraciji i naplati, poređenja radi, Mešihat Islamske zajednice za isti period je prijavio na osiguranje 123 vjerska službenika.

Iz PU su naglasili da aktivnost povećanja stepena poreske discipline nije usmjerena samo na Mitropoliju, iako je kod MCP utvrđen najniži stepen poštovanja poreskih propisa, već i na sve ostale zajednice koje imaju neizmirene obaveze prema državi,.

„Sve zajednice su na održanim sastancima upozorene na obavezu hitnog izmirenja poreskog duga, a i kod ostalih vjerskih zajednica otvoreni su postupci inspekcijskog nadzora“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: