Potraga za ljudskim pravima 7. decembra u PG: Učestvovaće 27 srednjoškolskih timova

Takmičari će se informisati o pravima manjinskih naroda, osoba sa invaliditetom, LGBTIQ osoba, žena, zavisnika/ca, prava na zdravu životnu sredinu, o pomirenju i zabrani od mučenja, diskriminacije i slično
286 pregleda 0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Ažurirano: 23.11.2017. 09:53h

Na takmičenju Potraga za ljudskim pravima, učestvovaće 27 timova iz 18 srednjih škola iz 14 crnogorskih gradova, saopšteno je iz Građanske alijanse (GA).

Na takmičenju, koje u znak obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, organizuju GA, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda i Delegacija Evropske unije (EU), učestvovaće 81 učenik i 27 nastavnika, a biće održano u Podgorici 7. decembra u prostorijama EU Info centra.

Prijavljivanje za takmičenje trajalo je do 19. novembra, a 27 timova koji su u propisanom roku predali prijave, imaće priliku da čuju o ljudskim pravima u Crnoj Gori iz različitih oblasti.

Takmičari će se informisati o pravima manjinskih naroda, osoba sa invaliditetom, LGBTIQ osoba, žena, zavisnika/ca, prava na zdravu životnu sredinu, o pomirenju i zabrani od mučenja, diskriminacije i slično.

Iz GA su kazali da će u obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava učestvovati Savez udruženja paraplegičara Crne Gore, 4Life, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Forum MNE, LGBT Forum Progres, Mladi Romi, Centar za ženska prava, Green home, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Savjet Evrope.

Iz te nevladine organizacije su objasnili da je potraga za ljudskim pravima timska igra kojoj je cilj da se učesnici međusobno upoznaju, i da se upoznaju sa radom različitih organizacija i ljudskim pravima i zajedničkim trudom i pokazanim vještinama dođu do nagrade.

"Svrha takmičenja je u upoznavanju učesnika sa konceptom ljudskih prava i njihovim poštovanjem, njihovom međusobnom upoznavanju, kontaktu sa institucijama i organizacijama i poljima rada, razvijanju timskog rada i rješavanja zadataka, poboljšanju komunikacije i slično, kroz interaktivan i interesantan metod učenja", kazali su iz GA.

Glavna nagrada je putovanje u Berlin, a putovaće tri tima.

Organizatori, kako su rekli iz GA, neće samo ocjenjivati znanje i umješnost u rješavanju zadataka, već i timski rad, poštovanje ljudskih prava i slično.

"U Berlinu će se učenje o ljudskim pravima nastaviti pa će nagrađeni imati priliku da posjete znamenita mjesta koja predstavljaju simbol ovog evropskog grada kada su u pitanju ljudska prava", rekli su iz GA.

Oni su objasnili da će nakon povratka u Crnu Goru nagrađeni u svojim školama organizovati događaj na kome će predstaviti stečeno iskustvo i znanje i na taj način uključiti svoje vršnjake u promovisanje vrijednosti zajednice evropskih zemalja.

Navodi se da je Delegacija EU u Podgorici finansijski podržala takmičenje.

Bonus video: