Šta raditi dok je vazduh zagađen: Šetnja umjesto trčanja, izbjegavati prometne ulice...

Iz IJZ ističu da je zagađen vazduh posebno rizičan za osobe sa bolestima srca i krvnih sudova, hroničnim bolestima pluća i organa za disanje, starije osobe i djecu, trudnice i novorođenčad, gojazne i osobe sa hroničnim metaboličkim bolestima kao što je dijabetes
10590 pregleda 11 komentar(a)
Danas u Podgorici, Foto: Čitalac Vijesti
Danas u Podgorici, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 16.01.2020. 13:39h

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine još se nije oglasila u vezi sa podacima sa mjernih stanica o kvalitetu vazduha, koje pokazuju da je vazduh u više crnogorskih gradova već nekoliko dana zagađen.

Građanima je, svakako, u svakom trenutku, na zvaničnom sajtu EPA, dostupan link sa preporukama za vrijeme povišenog zagađenja vazduha. U pitanju su preporuke Instituta za javno zdravlje (IJZ) koje se mogu naći na sljedećem LINKU.

Iz Instituta ističu, između ostalog, da je zagađen vazduh posebno rizičan za osobe sa bolestima srca i krvnih sudova, osobe sa hroničnim bolestima pluća i organa za disanje, starije osobe i djecu koja su i pod najvećim rizikom od izloženosti ovim česticama, trudnice i novorođenčad, gojazne i osobe sa hroničnim metaboličkim bolestima kao što je dijabetes.

Preporuke za postupanje tokom trajanja povišenog zagađenja vazduha

- Smanjiti i održavati fizičku aktivnost na niskom nivou;

- Izbjegavati aktivnosti na otvorenom pri kojima je disanje brže ili dublje. Preferirati šetnju umjesto trčanja ili aktivnosti u unutrašenjem prostoru.

- Izbjegavati prometne ulice i saobraćajnice gdje je koncentracija respirabilnih čestica veća usljed zagađenja koja potiču od prevoznih sredstava (automobila, kamiona i sl.).

- Boraviti u zatvorenom prostoru u području sa što je moguće čistijim vazduhom. Naročito je bitno obezbijediti da je prostorija za spavanje najmanje ugrožena spoljašnjim i unutrašnjim zagađenjem. Dobar izbor je da prostorija obavezno bude bez uređaja za grijanje prostora fosilnim gorivima. Ako soba ima prozore koji su okrenuti ka saobraćajnici ili treba ih držati zatvorene.

- Koristiti klima uređaje ili sisteme grijanja koji imaju odgovarajuće filtere ili su dizajnirani tako da ne uvlače spoljašnji vazduh u prostorije za boravak. Ako grejno tijelo pruža mogućnost korišćenja svježeg spoljašnjeg vazduha, treba onemogućiti unos svježeg vazduha spolja.

- Redovno održavati i čistiti filtere vazduha, kako bi se omogućio dobar protok vazduha u zatvorenom prostoru. Uređaji za prečišćavanje vazduha mogu pomoći u popravljanju kvaliteta vaduha u zatvorenom prostoru, ali treba voditi računa da se ne koriste ovakvi uređaji koji proizvode ozon, jer će se u tom slučaju povećati zagađenje u stambenom prostoru.

- Smanjiti zagađenje vazduha u vašem domu tako što će se ukinuti pušenje u prostorijama u kojima se boravi, sisteme grijanja prilagoditi i primjenjivati one koji ne stvaraju unutrašnje zagađenje i PM čestice, izbjegavati korišćenje svega što sagorijeva kao što je drvo u kaminima, otvorenim ložištima, uređaje za grijanje prostorija fosilnim gorivima, plinske šporete i šporete/peći na čvrsta goriva.

- Voditi računa pri održavanju čistoće u zatvorenim prostorijama. Čišćenje pokreće čestice koje se već nalaze unutar prostorija, stoga treba po mogućnosti koristiti usisivače koji imaju filtere koji zadržavaju čestice u visokom procentu (npr. HEPA filter). Pri čišćenju treba dati prednost vlažnom čišćenju koje može pomoći u smanjenju količine prašine.

- Kada se kvalitet ambijentalnog vazduha poboljša, treba otvoriti prozore i provjetriti prostorije.

- Obične maske koje se koriste za zaštitu od prašine nisu efikasne. Ove maske su dizajnirane za čestice većeg promjera i neće zaštititi vaša pluća od malih čestica, kao što su respirabilne čestice promjera 10 µm ili 2,5 µm. Šalovi i marame oko glave takođe neće pomoći.

- Pratiti preporuke od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine kao i vremensku prognozu kako bi što bolje planirali aktivnosti za vrijeme kada se poboljša kvalitet vazduha, kao što je na primjer pojava vjetrova koji doprinose čišćenju vazduha. Kada se kvalitet ambijentalnog vazduha poboljša iskoristite ovo vrijeme da boravite na otvorenom.

- Pratiti uputstva lokalne higijensko-epidemiološke službe i Instituta za javno zdravlje u cilju prevencije i zaštite zdravlja u slučajevima povećanog zagađenja vazduha.

Bonus video: