Privatnici će pričuvati podgoričke parkove

Proširena lista zelenih površina koje Glavni grad planira da da na upravljanje, među lokacijama i Njegošev i parkovi kod Sportskog centra i Crvenog krsta
1724 pregleda 1 komentar(a)
Njegošev park, Foto: Vesko Belojević
Njegošev park, Foto: Vesko Belojević

Glavni grad daće u zakup na deset godina više zelenih površina u Podgorici, među kojima i Njegošev park. Razlog tome je “unapređenje i očuvanje rekreativnih zona u park šumama”.

Odbornici su na Skupštini Glavnog grada u ponedjeljak usvojili Odluku o davanju u zakup zemljišta - parkovskih površina putem prikupljanja ponuda. Odluka usvojena još krajem 2015. i ranije je sadržala lokacije među kojima su Ljubović, Gorica, te više lokacija u naselju Zlatica.

Sada su dodani i parkovi - Njegošev, park kod Sportskog centra “Morača”, Podgorički park, zelena površina u Bloku 5 i trim staza na Starom aerodromu. Podgorički park je zapravo zelena površina pored Crvenog krsta, površine skoro 10 hiljada kvadrata. Parkovska površina na Starom aerodromu koju Glavni grad planira da da u zakup nalazi se preko puta restorana “13. jul”. Na tom prostoru godinama je improvizovana trim staza. U zakup će biti dati i park pored Sportskog centra “Morača”, kao i oko 500 kvadrata zelene površine u blizini Doma zdravlja u naselju Blok 5.

Odlukom iz 2015. predviđeno je da se zakupcima omogući postavljanje različitih sadržaja - privremenog objekta montažnog karaktera za opremu, kafe bara sa terasom, igraonice za djecu na otvorenom, teretane na otvorenom, te drugih sadržaja koji su, kako piše u odluci, u funkciji određene lokacije.

Tako je već u aprilu 2016. godine, samo četiri mjeseca od usvajanja odluke, Glavni grad više parcela na brdu Gorica dao u zakup firmi “Explorer” Luke Bulatovića.

“Explorer” je prostor na Gorici zakupio na deset godina, uz godišnju zakupninu od 16.529,98 eura. Na tom prostoru izgrađeni su avanturistički park, montažni objekat za opremu, kafe bar sa terasom, vještačka stijena, teretana na otvorenom...

Bulatović, inače član opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u Kolašinu, prema ugovoru, bio je u obavezi i da uredi potez od kapije kod crkve Svetog Đorđa do zone avanturističkog parka, da u zoni parka postavi adekvatan urbani mobilijar - klupe, kante za otpatke, putokaze.

“Explorer” je, takođe, u koordinaciji sa Službom zaštite Glavnog grada, u obavezi da obezbijedi područje adekvatnom protivpožarnorn zaštitnom opremom, te da organizuje 24-časovnu stražarsku službu koja će biti na stalnoj vezi sa Službom zaštite, te da o požarima i sličnim opasnostima po građane i životnu sredinu, obavještava nadležne.

I prema odluci koja je usvojena na sjednici u ponedjeljak, predložene lokacije biće date u zakup na do deset godina. U odluci se navodi da je cilj davanja u zakup “unapređenje i očuvanje rekreativnih zona u park šumama”.

“Razlozi donošenja predložene Odluke su unapređenje i očuvanje rekreativnih zona u park šumama. Davanjem u zakup, parkovske površine predviđene za rekreaciju bolje će se očuvati od dalje degradacije. Osim toga, navedeno će uticati na opredjeljenje lokalnog stanovništva da se bavi sportom i rekreacijom, a posebno animirati djecu i omladinu da svoje slobodno vrijeme provode u korist očuvanja zdravlja”, piše u tekstu odluke.

Iz Glavnog grada dodaju i da davanjem parkovskih lokacija u zakup, namjeravaju da građanima i posjetiocima pruže “moderne sadržaje koji će poboljšati ponudu grada u dijelu rekreacije na otvorenom, unaprijediti turističku ponudu Glavnog grada, kao i dodatno estetski urediti i bolje valorizovati i zaštititi parkovske površine”.

Uredili bi i Konik i Zlaticu, zelena površina u Josipa Broza ušla u Mikro 020

Prema tekstu odluke o davanju u zakup zelenih površina koja je usvojena 2015, Glavni grad je planirao da na korišćenje ustupi i lokaciju koja se nalazi u okolini reciklažnog dvorišta u naselju Konik. U zakup je planirano i davanje više parcela u podgoričkom naselju Zlatica.

Ranije je planirano i davanje u zakup zelene površine preko puta upravne zgrade Rokšpeda na Starom aerodromu, u Ulici Josipa Broza. Ta lokacija obuhvaćena je i nedavno uređena u okviru projekta Mikro 020. Kroz Mikro 020 uređuju se lokacije koje predlože ili građani ili ih kao zapostavljene identifikuje uprava Glavnog grada.

Bonus video: