Protest u Miločerkom parku: "Na sceni okupacija, biće radikalnih poteza" (VIDEO)

Mještanin Krsto Rađenović je kazao da nemaju ništa protiv izgradnje hotela, ali da se protive izgradnji stanova za tržište. Upozorio je da ce mještani blokirati prilaze Miločeru i Svetom Stefanu
11703 pregleda 6 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Vuk Lajović
Sa protesta, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.11.2019. 19:03h

Protest u odbranu Miločerskog parka od devastacije počeo je danas na kapiji ispred parka.

Okupilo se oko stotinu građana i predstavnika vladajuće kolicije. Pozvali su državu da obustavi gradnju stanova za tržište i betonizaciju Miločerskog parka.

Profesorica Božena Jelušić kazala je da su danas okupili kako bi iskazali protest zbog načina na koji se Opština Budva i njeni građani tretiraju vezano za zaštitu Miločerskog parka.

"To je naša crnogorska verzija Versajskog parka , za koji ne želimo da bude manji. Napominjem da ova kolaciija na vlasti u Budvi, ne da nije imala ništa protiv investitora, nego nema i neće imati. Bili smo vrlo raspoloženi da se dogovorimo, da se u postojećim gabaritima obnove stari objekti, izgradi hotel na temeljima porušenog, možda i malo veći, čak i da se na jednom mjestu izgradi i heliodrom za visokoplatežne goste. Međutim, ono na šta nijesmo htjeli pristati , to je izgradnja stanova za tržište, jer onoga momenta kada ona započne , ni Miločerksog parka, ni ove destinacija više nema“, poručila je Jelušić.

Prema njenim riječima način na koji je sadašnji investitor tretirao građene Budve, prijavivši radove bez osvrtanja na Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka, predstavlja akt nepoštovanja prema građanima, i gradu u koji želi da živi.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević kazao je da je vladajuća koalicija jedinstvena u tome da se sačuva Miločerski park.

"Da se izgradi hotel na mjestu gdje je bio, razumijemo biznis, ali Budva ima toliko biznisa, da ovo mjesto – Miločer i Miločerski park, nešto što bi trebalod a bude obaveza , ne smao nas u Budvi , nego kompletne vlasti u crnoj Gori. Devastirali smo sve što smo mogli, ovo je ostalo sticajem okolnosti do sada netaknuto. Nismo slučajno usvojili deklaraciju o zaštiti Miločerksog parka, cijeneći da će to dodatno podstaći sve da malo bolje razmisle i sačuvamo ovaj park kao dragulj na cijelom Crnogorskom primorju. Mi se janso i oštro protivimo gradnji stanova za tržište, dovoljno je u Budvi izgrađeno stanova za tržište za narednih sto godina, tako da nam trebaju hoteli“, kazao je Carević.

Carević je pozvao je sve odgovorno da dobro čuju glas iz Budve.

"Jer, nećemo stati na ovome želimo da ispoštuje naša želja i volja, kao i moralna obaveza da Miločerkis parki ostane sačuvan“, poručio je Carević.

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović pozvao ej sve odbornike i predstavnike izvršne vlasti da iskažu protest, zbog nepoštovanja volje građana Budve.

„U loklanom parlamentu su usvojene Deklaracija o zaštiti Miločerksog parka i odluka o proglašenju javnog interesa. Danas imamo situaciju da se ni jedna od tih odluka ne poštuje i da niko ne konstatuje Opštiunu Budva. Te odluke su usvojene jednoglasno, da li su neki glasali deklarativno, pokazaje vrijeme . Maske će vrlo brzo pasti i nećemo se više skrivati“, kazao je Radović.

Kazao je da stoji na zemlji svojih predaka.

"Obraćam vam se danas ne samo kao Paštrović, već kao i Grbljanin, i kao Maina, i kao Pobor i kao Brajić i kao svaki onaj građanin Budve koji se doselio , koji voli Budvu i poštuje svoju državu. Danas moramo biti svi kao jedno , jer danas je u pitanju Miločer a sjutra će biti bilo koji dio Crne Gore. Ova vlast pljačka naše resurse kroz centralizaciju. To je njihovo najmoćnije i najjače oružje koje su izmislili. Prije 30 godina su počeli sa ratom, pa smo onda imali tranziciju, pa privatizaciju, a sada imamo centraliazciju. Što se mene lično tiče i tranzicija, i privatizacija i centralizacija su tiha okupacija . Jer mi danas ovdje živimo kao taoci u svojim rođenim kućama. Ne možemo doći do plaže, ukidaju nam se putevi, zabranjuju nam se prolazi, sječu nam se parkovi. Danas šaljemo jansu poruku da je toga dosta i da nećemo stati i da ćemo nastaviti da protestujemo i ako bude trebalo preuzećemo i radikalnije mjere“, kazao je Radović.

Mještanin Blažo Rađenović zapitao je da li su stanovi koji se grade namijenjeni odbornicima lokalnog parlamenta u Budvi koji se danas nijesu pojavili na protestu.

"Čuj nas dobro Vlado Crne Gore i Singapurski Amane, niti jedan bor neće više pasti bez Paštrovske odbrane. Miločerski park su pluća naseg grada, Ko u njemu vrši u prirodi zločin nek odlazi već sada!“, poručio je Rađenović.

Mještanin Krsto Rađenović pozvao je odbornike i aktuelnu vlast u Budvi da se pridruže mještanima.

"Mi ćemo najvjerovatnije radikalno nastupiti. Blokiraćemo prilaze Miločeru i Svetom Stefanu i tražimo od vas podršku da se ovdje ne grade stanovi za tržište. Podržavamo gradnju hotela , jer treba i naša djeca da se zapošljavaju, ali stanove i vile ne“, kazao je Rađenović.

Predsjdnica SDP Draginja Vuksanović kazala je da vjeruje u hrabrost i odlučnost građana da zaustave rasprodaju državnih resursa.

"Podrška protestima građana Budve je jedna od vidova broba SDP-a protiv otuđenja državnih resursa. SDP je u parlamentu Crne Gore glasao protiv odluke o davanju u dugoročni zakup Miločera, smatrajući prije svega da se uopšte ne radi o dugoročnom zakupu, već perodaji ovakve prirodne ljepote, smatrajući da u Miločerksom parku ne treba i ne smije biti stanova za prodaju, već ttreba da s egradi hotel“, istakla je Vuksanović.

Prema njenim riječima ako hotel u Miločerskom parku ne može da ima profita onda ne može nigdje u Crnoj Gori. Smatramo da treba da podržimo sve investicije, ali samo one koje su u interesu građana i javnom interesu, a to su ulaganja u hotelsku infrastrukturu, kako bi koristi imali svi građani Budve i Crne Gore, a ne samo privatni i privilegovani tajkuni i pojedinci. Miločerski park ne smije i ne može biti mjesto za gradnju stanova, dovoljno je urbicida u Budvi i dovoljno je stanova u Budvi. Miločerski park treba sačuvati kao prirodnu ljepotu gdje će biti elitni hotel i gdje će koristi imati građani, a ne od stanova koji će ići u prodaju nekim privilegovanim tajkunima i pojedincima“, poručila je Vuksanović.

Protestu nijesu prisustvovali odbornici DPS i SD.

Bonus video: