Radulović: DPNCG očekuje nastrožiju kaznu za Selovića, Roćen da se izvini novinarima

Radulović je istakla da mediji i novinari treba da rade u interesu javnosti, a ne po volji pojedinaca bila ona u lokalnoj zajednice, iz državnog vrha, poslovnih lobija, opozicije i drugih centara moći
2402 pregleda 5 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.07.2019. 12:32h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) očekuje da se izrekne najstrožija kazna za prijetnje i ugrožavanje sigurnosti dopisnika "Vijesti" iz Ulcinja Samira Adrovića.

"Nakon što je nadležni resor Vlade u više navrata odbacio mogućnost da napadi i prijetnje novinarima zaslužuju posebno krivično djelo u zakonu, maksimalne sudske kazne za sada su jedini način odvraćanja od ugrožavanja sigurnosti poslenika javne riječi", saopštila je generalna sekretarka te organizacije Mila Radulović.

Iz DPNCG pozdravljaju brzu reakciju ulcinjskog tužioca i očekuju da Državno tužilaštvo konstantno prati govor mržnje i prijetnje i putem društvenih mreža koje su, kako dodaju, pogodne za ovakve razračune sa neistomišljenicima.

"Primjer prijetnji Samira Selovića iz Ulcinja našem kolegi Adroviću zbog izvještavanja i pogrdne, prizemne psovke, uvrede novinarima i urednicima Javnog servisa - iako stari više od deceniju, ukazuju na nerazumjevanje uloge medija i novinarima. Ili u drugom slučaju, želje da se oni instrumentalizuju", saopštila je Radulović.

Ona je istakla da mediji i novinari treba da rade u interesu javnosti, a ne po volji pojedinaca bila ona u lokalnoj zajednice, iz državnog vrha, poslovnih lobija, opozicije i drugih centara moći.

Radulović se osvrnula i na omalovažavajući rječnik koji je bivši ambasador u Rusiji Milan Roćen uputio novinarima.

"Na žalost ono što se može čuti da je izrekao dugogodišnji visoki državni funkcioner, dokaz je odnosa prema medijima koji se razumiju kao sluge vlastodršcima.

Takođe je dokaz nezakonitih smijena u Javnom servisu, na koje upozorava Evropska komisija, SAD i organizacije koje se bave pitanjem medija.

Pozivamo Milana Roćena da se izvini kolegama sa Javnog servisa i agencije Mina, jer nije demantovao autentičnost snimka na kome ih vrijeđa i psuje", zaključuje se u saopštenju generalne sekretarke DPNCG, Mile Radulović.

Bonus video: