Rajković i društvo traže da grade malu HE na Lještanici

Predsjednik Vlade Duško Marković se prije mjesec i po pitao “zar je moguće da i tu rijeku treba da ubacimo u cijevi”, kasnije najavio raskide ugovora za sedam vodotoka, ali ne i za ovaj
6647 pregleda 15 komentar(a)
Da li će i ova ljepota otići u cijevi?, Foto: Turisticka Organizacija Bijelo Polje
Da li će i ova ljepota otići u cijevi?, Foto: Turisticka Organizacija Bijelo Polje

Dok se predsjednik Vlade Duško Marković pita “zar je moguće da i tu rijeku treba da ubacimo u cijevi”, firma “Hydro Lještanica“ podnijela je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma da joj izda građevinsku dozvolu da gradi malu hidroelektranu na ovoj bjelopoljskoj rjeci, jer je obezbijedila svu ostalu dokumentaciju.

U „Hydro Lještanici“ jedan odsto udjela ima češka firma „Vodni Zdroje“, a 99 odsto podgorička kompanija „Synergy“. U firmi “Synergy“ 12 odsto kapitala ima podgorička firma „KIA Montenegro“, biznismena Vuka Rajkovića, poslovnog partnera i kuma šefa države Mila Đukanovića. U ovoj firmi 52 odsto ima Tomaš Hajek, a po 12 odsto još i Radoje Vujadinović, Uroš Karadžić i Dragana Bošković.

Premijer Marković je krajem septembra učestvovao na okruglom stolu “Saradnja Vlade i nevladinih organizacija - ključ razvoja civilnog društva”, gdje je naveo da mu je tog dana ministarka Dragica Sekulić pokazala slike korita rijeka Bistrice i Lještanice. “Dobio sam slike dok sam dolazio ovdje i rekao zar je moguće da i tu rijeku (Lještanicu) treba da ubacimo u cijevi. Bez obzira na odluke koje su donijete, one nisu nepromjenljive. Nije tragično odustati od neke odluke, ako je to u korist države ili u korist građana”, kazao je Marković.

Mjesec i po nakon ove izjave Markovića, “Hydro Lještanica“ predaje zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Vlada je prije dvije sedmice najavila jednostrani raskid ugovora za gradnju malih hidroelektrana na sedam vodotokova, ali tu nije bilo Lještanice. Protiv gradnje na ovoj rijeci su mještani, kao i grupa nevladinih organizacija okupljenih kroz građansku inicijativu “Za spas Bistrice”. Vlada je nedavno najavila sporazumni raskid ugovora za gradnju mHE na sedam vodotoka čija je investiciona vrijednost 44 miliona eura, zbog čega bi investitori koji imaju ugovore mogli zatražiti milionska obeštećenja.

Ministarstvo ekonomije naloženo da “za početak otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji” malih hidroelektrana na rijekama Bistrica u Bijelom Polju, na tri u Plavu - Murinskoj, Đuričkoj i Komaračkoj rijeci, na Bukovici u Šavniku i Tepačkoj u Andrijevici.

Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), koji je završio analizu o projektu malih elektrana u Crnoj Gori preporučio je nedavno Vladi da raskine sve ugovore za male hidroelektrane čiji koncesionari nijesu obezbijedili novac za investicije, bez prava odštete za njih, kao i u slučajevima u kojima ne postoje planski dokumenti koji omogućavaju gradnju mHE, te da se zaustavi prenos koncesija na potencijalno nove koncesionare.

Iz GI “Za spas Bistrice” poručeno da će nastaviti sa borbom dok se ne raskine ugovor za gradnju mHE na Lještanici. Ovoj grupi vlasnika ovo bi bila treća hidroelektrana, jer je “Synergy“ na području bjelopoljske opštine već izgradio dva postrojenja za proizvodnju električne energije. Ima status povlašćenog proizvođača za mHE Vrelo, dok firma “Hidro Bistrica”, čiji je Synergy” skoro stoodstotni vlasnik, ima isti status za mHE Majstorovina. Posao proizvodnje električne energije iz mini-hidroelektrana je unosan biznis u Crnoj Gori jer je garantovan otkup svakog proizvedenog kilovat-sata i to po podsticajnoj cijeni. Povlašćeni status dobile su brojne kompanije koje namjeravaju da grade MHE jer im je osigurano da svaki kilovat-sat struje koju proizvedu iz tih elektrana otkupljuje Elektroprivreda (EPCG) po cijeni koja je značajno veća od tržišne. Podsticaj plaćaju svi građani preko računa za struju.

Koncesija odobrena kad je premijer bio Đukanović

Ministarstvo ekonomije je još u aprilu 2016. godine, kada je premijer bio Đukanović, dodijelila koncesiju za korišćenje vodotoka za izgradnju male hidroelektrane na Lještanici. Tehničkim rješenjem predviđena je izgradnja jedne mHE procijenjene godišnje prozvodnje 7,592 GWh.

Ministarstvo uređenja prostora je u junu ove godine firmi „Hydro Lještanici“ izdalo urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju mHE na ovom vodotoku.

Sada su uz zahtjev za građevinsku dozvolu priložili arhitektonski, mašinski, elektrotehnički i građevinski projekat budućeg postrojenja za proizvodnju električne energije na Lještanici, desnoj pritoci Ljuboviđe. Ministarstvo je zatražilo dopunu dokumentacije, odnosno rješenje o imenovanju revizora tehničke dokumentacije, kao i glavni projekat u digitalnoj formi.

Bonus video: