Renoviranje tri decenije samo u planovima

Magistrala Plužine - Šćepan polje predstavlja najkraću vezu Podgorice i Sarajeva, a mnogi je smatraju najopasnijim putnim pravcem u Crnoj Gori. Opasno i putem od Plužina preko Trse
4586 pregleda 0 komentar(a)
Šćepan polje, Foto: Boris Pejović
Šćepan polje, Foto: Boris Pejović

Piva iz godine u godinu bilježi rast broja turista, a put Plužine - Šćepan polje, čija je rekonstrukcija skoro tri decenije prioritetna, mogao bi da preraste u posebnu turističku atrakciju, posebno za ljubitelje adrenalinskih sportova. On je i dalje u takvom stanju da često i najhrabriji vozači imaju neugodan osjećaj.

I put koji vodi od Plužina preko Trse do Pošćenskog kraja i koji predstavlja, po mišljenju mnogih turista, najbolji način da se upoznaju ljepote toga kraja, da se uživa u pogledu na Sedlo i Prutaš, zbog okomitih, nezaštićenih stijena, predstavlja opasnost za vozače. Put Plužine - Šćepan polje predstavlja najkraću vezu Podgorice i Sarajeva, a mnogi ga smatraju najopasnijim putnim pravcem u Crnoj Gori, što zbog oštrih i strmih krivina, uskog puta i klizišta, ali i zbog oštećenog asfaltnog zastora, neuređenih tunela i starih mostova.

U decembru 2018. godine Ministarstvo saobraćaja i pomorstva prezentovalo je glavni projekat i tendersku dokumentaciju koji je kroz grant od 3,6 miliona eura finansirala Evropska unija. Tada su kazali da je potrebno uraditi glavni projekat za dionicu od Paklica do mosta na Tari, jer je za ta tri kilometra puta zasada urađen samo idejni projekat, kao i elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i društvenog uticaja koja se odnosi na cijeli put. Elaborat i glavni projekat za put od Paklica do mosta preko Tare (ne uključujući sami most) i dalje nije urađen, već bi to, kako su “Vijestima” odgovorili iz Ministarstva saobraćaja, trebalo uskoro da se dogodi.

“Izrada ove dokumentacije je u cjelosti finansirana bespovratnim sredstvima Evropske komisije koja su dodijeljena kroz mehanizam Investicionog okvira za zapadni Balkan. Nakon kompletiranja tehničke dokumentacije, za koju vjerujemo da može biti okončana tokom naredne godine, stvoriće se uslovi za donošenje daljih investicionih odluka, odnosno traženje najpovoljnijih uslova i modaliteta realizacije. S obzirom na to da bi se rekonstrukcijom puta Šćepan polje - Plužine značajno poboljšao prekogranični saobraćaj sa Bosnom i Hecegovinom, ovaj projekat je obuhvaćen i Strategijom razvoja saobraćaja 2019-2035. i jedinstvenom listom prioritetnih infrastrukturnih projekata”, piše u odgovoru resornog ministarstva.

odroni
Česti odroni(Foto: Arhiva Vijesti)

Kompletna rekonstrukcija je procijenjena na 143,2 miliona eura, a podrazumijevaće i skraćenje trase, izgradnju novog mosta i postavljanje novog graničnog prelaza u mjestu Paklice.

Izgradnjom HE “Piva“ 1975. godine, potopljen je stari put koji je bio sagrađen uz kanjon rijeke Pive i pušten je u saobraćaj dio magistrale od Plužina do Šćepan polja, koja je sagrađena uz samu ivicu kanjona vještačke akumulacije. U proteklim decenijama u saobraćajnim nesrećama na toj dionici poginulo je više od 20 osoba, dok vode Pivskog jezera kriju tijela nekoliko nastradalih.

Put koji vodi od Plužina preko Trse do Pošćenskog kraja sagrađen je prilikom izgradnje HE “Piva”.

“Putni pravac Plužine-Trsa-Pošćenski kraj karakterisan je sa svim atributima durmitorskog masiva: visoke i strme kosine, velika nadmorska visina i oštra klima, što je i uslovilo da u fazi izgradnje put bude konstruisan sa skromnijim saobraćajnim elementima”, odgovorili su “Vijestima” iz Uprave za saobraćaj.

Kako su naveli, Uprava je 15. novembra prošle godine sa preduzećem “Crnagoraput” zaključila ugovor za izvođenje radova na redovnom održavanju i zaštiti magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori na period od 48 mjeseci.

“U nadležnost i odgovornost preduzeća ‘Crnagoraput’, na osnovu potpisanog ugovora, spada praćenje stanja na putevima, kao i pravovremeno reagovanje na situacije koje se dešavaju na magistralnim i regonalnim putevima. S tim u vezi, putni pravac R14 Plužine-Trsa-Pošćenski kraj će biti predmet dodatne pažnje izvođača radova i nadzorne službe u okviru programa redovnog održavanja kako bi se uslovi na tom putnom pravcu poboljšali u mjeri mogućeg”, stoji u odgovoru Uprave za saobraćaj.

Dok i jedan i drugi putni pravac ne bude rekonstruisan, zaštićen i bezbjedan, vozačima se preporučuje dodatni oprez, nezavisno od vremenskih prilika.

Bonus video: