Restauracija tvrđave na ušću Ribnice u Moraču ako bude novca

Prva faza radova na tvrđavi na Sastavcima, odnosno Skalinama nedavno je završena
658 pregleda 3 komentar(a)
Ribnica, Foto: Luka Zeković
Ribnica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.05.2017. 19:35h

Nastavak konzervacije i restauracije na tvrđavi na ušću Ribnice u Moraču je u planu, ali će realizacija zavisiti od novca i mišljenja stručnjaka.

"Za svako zadiranje u fizički integritet kulturnog dobra neophodna su odobrenja i saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, a kojom dinamikom će se sprovoditi dalje mjere zavisiće od finansijskih sredstava i stručnih stavova", saopšteno je iz Javne ustanove Muzeji i galerije Podgorice.

Prva faza radova na tvrđavi na Sastavcima, odnosno Skalinama nedavno je završena.

"Na tvrđavi Depedogen su sprovodene konzervatorske mjere prema Konzervatorskom projektu sanacije (konzervacija i restauracija ) jugozapadnog dijela bedema", saopšteno je iz Muzeja i galerija.

Urađena je restauracija bedema u dužini od 16,5 metara sa šetnicom i konzervacija autentičnih djelova bedema u dužini od 13,5 metara.

"Tokom 2016. godine izrađen je konzervatorski projekat restauracije jednog dijela tvrđave, dijela koji je u potpunosti istražen i za koji postoji dovoljno podataka o izgledu, gabaritu i pravcu pružanja bedema", saopšteno je iz ove ustanove.

Pojašnjavaju da se radi o spoljašnjem bedemskom zidu koji je štitio zapadni dio tvrđavskog perimetra. Bedem polazi sa poprečnog zida citadele na južnoj strani, prateći strmu obalu Morače, ide ka sjeveru i u oštrom luku se završava neposredno iznad starog mosta na Ribnici.

"Zid je prosječne širine 2,10 metara i na njemu se jasno izdvaja šetnica, široka 80 centimetara i dio zida grudobrana, što je zaključeno nakon arheološko-konzervatorskih istraživanja", dodaju iz Muzeja.

Prije početka konzervatorskih radova na ovom kulturnom dobru, tokom 2014. godine, izvršena su arheološko-konzervatorska istraživanja.

Bonus video: