Rijeka Zeta postaje park prirode

Vlada će na nekoj od narednih sjednica proglasiti područje rijeke Zete područjem od posebne važnosti za državu Crnu Goru, odnosno parkom prirode
7368 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: SO Danilovgrad
Sa sjednice, Foto: SO Danilovgrad

Većinom glasova, odbornici u lokalnom parlamentu, danas su na sjednici Skupštine Opštine Danilovgrada po hitnom postupku usvojili predlog odluke za proglašenje parka prirode "Rijeka Zeta".

Prema proceduri, Vlada će na nekoj od narednih sjednica proglasiti područje rijeke Zete područjem od posebne važnosti za državu Crnu Goru, odnosno parkom prirode.

Inicijativu o zaštiti Zete potpisali su 14. februara predsjednica opštine Danilovgrad Zorica Kovačević, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikola Medenica.

Zeta
Rijeka Zeta (Foto: Jelena Jovanović)

"Opština Danilovgrad je odlučila da zaštiti dolinu rijeke Zete, jer su Zeta i Bjelopavlićka ravnica od životnog i ekonomskog značaja za lokalne zajednice. Ona je bila i može da bude dobra osnova za razvoj privrede, poljoprivrede, turizma i kulturne baštine ovoga kraja. Zato smo zajedno sa glavnim gradom ušli u postupak proglašavanja doline rijeke Zete zaštićenim prirodnim dobrom. Na zajedničkom smo zadatku jer priroda ne poznaje adminstrativne granice, a svaka saradnja vodi samo boljem uspjehu", kazala je Kovačevićeva na sjednici SO koju je prenosio Radio Danilovgrad.

Ona je istakla da su za mjesec dana, koliko je trajalo prikupljanje informacija, sugestija i predloga, održane tri javne rasprave i podijeljeno oko dvije hičjafe brošura kako bi javnost bila što bolje upoznata sa aktuelnom problematikom.

"Samim tim željeli smo da stručni i širi auditorijum doprinesu postupku zaštite jer na taj način ćemo dobiti jedan kvalitetniji dokument, a to će učiniti i proces upravljanja rijekom Zetom efikasniji. Ustav Crne Gore garantuje pravo na zdravu životnu sredinu i da svako ima pravo na blagovremeno obavještenje o stanju životne sredine. Isto tako svako je dužan da čuva i unapređuje životnu sredinu", objasnila je Kovačević.

Ona je kazala da je taj grad, u prošlosti, razvoj bazirao upravo na prirodnim dobrima doline rijeke Zete:

"A njegov dalji prosperitet treba da bude takav da ne umanjuje već podiže vrijednsot Zete... Da bi se Danilovgrad razvijao Zetu treba sačuvati za buduća pokoljenja, a to znači da čovjek treba da služi rijeci ništa manje nego ona čovjeku".

Kovačević je kazala da će odmah nakon proglašenja parkom prirode, biti formirano jedno upravljačko tijelo sa službom zaštite čiji će osnovni cilj biti suzbijanje krivolova i izlivanja neprečišćenih otpadnih voda u rijeku Zetu.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Nikola Medenica, kazao je da je rad na izradi studije bio veliki izazov za struku i institucije koje su se pedantno bavile tim poslom.

"Važnost i interesovanje javnosti po ovom pitanju pruža dobru osnovu i primjer drugim crnogorskim sredinama kako ubrzati ekonomski i privredni razvoj u interesu boljeg života svih građana, ali ne na uštrb prirode. Studiju čini sveobuhvatan dokument koji je potvrdio prirodne i ekološke vrijednosti prostora na obalama Zete i identifikovao sve prijetnje, tačnije ukazao na zagađivače, ali i predložio niz mjera da se one uklone. Samo na taj način mogu se valorizovati prirodni resursi na održiv način i zaštiti biodiverzitet ovog područja. U tome pomogla je intenzivna medijska kampanja i niz javnih rasprava kako bi se dobila finalna forma aktivnosti za naredni period s obzirom da je to itekao važna stavka u postupku ulaska Crne Gore u Evropsku uniju odnosno realizacija programa 'Natura 2000'", rekao je Medenica.

Prije rasprave video prezentaciju obavio je član stručnog tima i koordinator na izradi studije ornitolog Darko Saveljić.

On je kazao da je 29 stručnjaka iz različitih oblasti provelo 200 dana na terenu da bi identifikovali pejzažne vrijednosti i interesantne lokalitete, a posebno velike zagađivače koji uzimaju vodu iz Zete, a vraćaju je na najgori mogući način.

"Dolina Zete je i poljoprivredno dobro i kulturna baština i zato su u zaštićenom području određene tri zone. Prva se odnosi na strogi režim zaštite, druga na aktivni, a treća na režim održivog korišćenja i implementacije urbanističkog plana", kazao je Saveljić.

Odbornik DPS-a, dr Miodrag Đurović kazao je da izrada studije predstavlja kontinuitet ekološkog aktivizma, a Dragan Dabić (SD) je napomenuo da studija predstavlja pokazatelj spremnosti lokalne uprave da se uhvati u koštac sa problemima koji se nameću dugi niz godina, pa i decenija.

Dragan Bojović iz DNP-a kazao je da sumnja u konačni epilog tog kapitalnog projekta.

"Još 1991. godine Crna Gora je proglašena ekološkom državom. Tada je to bila veoma kvalitetna i privlačna ideja sa obećavajućim efektima koji nažalost nijesu vidljivi. Šta je sa Tarom, Sinjajevinom, Bukovicom i drugim prirodnim draguljima? Plašim se da tako ne bude i sa Zetom", rekao je Bojović.

Bonus video: