SDP osudio skrnavljenje spomen-ploče na Ravnim Lazima

"A nama, koji smo ponosni i na 13. jul 1941 ali i na 9.maj 1945, ostaje u amanet da nove generacije učinimo ponosnim na slavnu slobodarsku prošlost našeg naroda kojoj nijesu mogle ništa ni fašističke i nacističke divizije, pa neće ni par zaluđenika koji su nasrnuli juče na partizansku tablu"
693 pregleda 9 komentar(a)
Oskrnavljeni spomenik na Ravnom lazu, Foto: Građanska alijansa
Oskrnavljeni spomenik na Ravnom lazu, Foto: Građanska alijansa
Ažurirano: 25.05.2020. 10:04h

Portparol SDP-a, Mirko Stanić rekao je da ta partija najoštrije osuđuje vandalski čin uništavanja spomen-ploče na Ravnim Lazima podignut u slavu organizatora 13-julskog ustanka protiv fašizma.

Nepoznate osobe polomile su mermernu ploču na spomeniku na Ravnom lazu u Piperima, koji je posvećen organizatorima Trinaestojulskog ustanka tokom Drugog svjetskog rata.

"Očigledno je da poslije verbalnih nasrtaja na antifašistički pokret dolazi i do fizičkih napada na spomeničko nasljeđe slavne partizanske borbe za slobodu Crne Gore. Nasljednicima onih koji su fašističkog upravitelja Pircija Birolija dočekivali u mantijama u cetinjskom manastiru ili kao Pavle Đurišić sa balkona u Beranama mora biti jasno da je potomaka Save Kovačevića, Boška Buhe, Buda Tomovića, Rifata Burževića, Ljuba Čupića, pet Danica, Gojka Kruške i desetina hiljada partizanskih heroja mnogo, mnogo više", rekao je Stanić.

Kaže da su vandalima zasmetali i stihovi Petra II Petrovića Njegoša na tabli sa imenima devet hrabrih ustanika, "jer je njihova ideologija i danas, kao njihovim izdajničkim precima, sluganska i poslušnička, uz negiranje svoje države i svoga naroda."

"Takvi moraju osjetiti snagu države koja baštini antifašizam kao temeljnu vrijednost i biti oštro kažnjeni za ovaj kukavički čin. A nama, koji smo ponosni i na 13. jul 1941 ali i na 9.maj 1945, ostaje u amanet da nove generacije učinimo ponosnim na slavnu slobodarsku prošlost našeg naroda kojoj nijesu mogle ništa ni fašističke i nacističke divizije, pa neće ni par zaluđenika koji su nasrnuli juče na partizansku tablu", zaključio je Stanić.

Bonus video: