Sindikat: ŽICG probleme gura pod tepih

Novi sindikat Željezničke infrastrukture Crne Gore tražio je hitan sastanak sa ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem
1518 pregleda 1 komentar(a)
“Očekujemo više opreza kada je u pitanju bezbjednost”, Foto: Arhiva Vijesti
“Očekujemo više opreza kada je u pitanju bezbjednost”, Foto: Arhiva Vijesti

Novi sindikat Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) optužio je to preduzeće da ne žele da utvrde odgovornost za skorašnje incidente i da probleme “guraju pod tepih”.

Oni su to naveli u otvorenom pismu upućenom ministru saobraćaja i pomorstva Osmanu Nurkoviću, direktoru Uprave za željeznice Miroslavu Kukavičiću i generalnom direktoru Direktorata za željeznice Milanu Bankoviću.

“Nije naše da vas podsjećamo na obaveze, ali kad je u pitanju bezbjednost očekujemo više opreza. Zašto se bagatelizuju incidenti poput onog zadnjeg u Zeti, vezano za mjerna kola i prolazak kroz crveno svjetlo ili sad aktuelna ponovna provjera znanja, jer je prethodna bila sa nepotpunim ili nestručnim komisijama. I pored sve medijske paženje i naših pismenih upozorenja, ovi slučajevi se guraju pod tepih, a izvještaji i pojedina dokumenta sakrivaju od javnosti”, navodi se u otvorenom pismu sindikata.

“Vijesti” su nedavno pisale kako su željeznička mjerna kola u Zeti prošla kroz crveno svjetlo, zbog čega je umalo došlo do sudara sa putničkim vozom. Uprava za željeznice i Odbor direktora ŽICG naložili su menadžmentu tog preduzea da istraži cijeli slučaj. Isto se dogodilo i sa iskakanjem željezničkih kola u ukrsnici Kos kod Kolašina.

Oni su upitali nadležne za željeznički saobraćaj kakav je viši interes “da par nesposobnih ljudi i dalje upravljaju složenim procesom rada, a bez sagledavanja posljedica takvog rada”.

“Pitamo se i kako su pojedinci postali važniji od kolektiva i opšteg dobra... i da li institucije mogu da se izbore sa tim. Zato vas nećemo podsjećati na strašnu nesreću i prošlo vrijeme, jer je i sadašnjost dovoljno ubjedljiva da nešto preduzmete... ako želite”, naveli su u otvorenom pismu.

Novi sindikat je zbog toga tražio i hitan sastanak sa Nurkovićem, kako bi razgovarali o aktuelnim problemima.

Bonus video: