Skandal na sjednici u BD: "Visas" falš priznanicom, pokušala da plati 3.000 eura za taksu

Nastvaljen "rat" Demokrata i nezavisnog odbornika Džakovića
12405 pregleda 3 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.12.2018. 15:50h

Odbornici loklanog parlamenta u nastavku zasijedanja danas su usvojili odluku kojom se prosvjetnim radnicima ustupa na korišćenje 150 garažnih mjesta u zgradama namijenjenim prosvjetarima , NVO “Feštađuni” će dobiti na korišćenje opštinske prostore u TQ Plazi, , Stari grad ubuduće će biti tertiran kao tiha zona i time napokon stavljena tačka na buku iz brojnih lokala, potvrđena je odluka o osnivanju Plivačko vaterpolo kluba, a usvojen je i program rada Skupštine opštine za narednu godinu.

Donekle mirna skupštinska četvorčasovna rasprava kulminirala na samom kraju, nakon što je objelodanjeno da je falš bankovnom priznanicom na iznos od 3.000 eura dostvaljenoj opštinskom preduzeću “Mediteran reklame” pokušana da se izmiri obaveza na ime duga za komunalnu taksu preduzeće “ Visas”, u kojoj je, kako je kazao direktor Blažo Rađenović, izvršni direktor Mirko Džaković.

O ovom slučaju, kako je rečeno obaviještena je opštinska Kancelarija za antikorupciju, a očekuje se reakcija i privrednog kriminala, kome je navodno slučaj prijavljen.

A sve je počelo tako prilikom rasprave oko Programa privremenog korišćenja reklamnog prostora na teritoriji opštine Budva, kada je odbornik Demokrata Krsto Kiko Radović prozvao nezavisnog odbornika Stevana Džakovića da ne učestvuje u raspravama kada je riječ o “Mediteran reklamama”, zbog ličnog interesa aludirajući na firmu njegovog rođenog brata .

“Džaković je veliki borac za pravdu, svakome dijeli lekcije, ali mi je čudno da se ni tokom jučerašnjeg zasijedanja, a danas, kada su na dnevnom redu bile odluke vezane za “Mediteran reklame” ćuti, Ranije je kritikovao ovo preduzeće. Da li to ima veze sa led displej ekranom koji je na njegovoj porodičnoj kući. Pošto se poziva na trasparentnost neka nam direktor “Mediteran reklama “ kaže o čemu se radi”, zapitao je Radović.

Uslijedila je oštra reakcija Džakovića koji je ocijenio da doušnici i dileri informacijama rade na njegovoj diskreditaciji, jer pomenuta firma nije njegova.

Tada ga je prekinuo šef parlamenta Đorđije Vujović tražeći od njega da ne koristi takve nazive, već da odgovori konkretno vezano za pomenuti slučaj.

Džaković je tada ponovio da Vujović zloupotrebljava mikrofon i ponovio da je riječ o hajki protiv njega, te da mu je dojavljeno da će se ovo desiti na sjednici.

Optužiio je “mediteran reklame” da se nedozvoljenim kriminalnim radnjama služi.

“ Nijesam vlansik firme. Sve što imate , predajte sudskim organima. Riječ je o mojoj diskreditaciji. Tražio sam lično da se sa porodične kuće ukloni led displej. Kada ste pripremili hajku, mogli ste da kažete kompeltnu istoriju. Ja sam suvlasnik objekta”, naveo je Džaković i dodao da su “Mediteran reklame" planirale na porodičnoj kući postvaljanje reklama.

Cijeli slučaj na čijem rasvjetljavanju su insistirale Demokrate, obrazložio je direktor “Mediteran reklama” Blažo Rađenović navodeći da je preduzeće “ Visas” u kojoj je izvršni direktor Mirko Džaković, odbornikov brat, predložio "Mediteran reklamama" da otkupe displej koji je na njhovoj kući. On je pojasnio da je vlasnik led displeja druga firma, a Visas, vlasnik objekta na kojem je postavljen.

“Led displej na kući Džakovića, postavljen je 2017. I za tu godinu su plaćene obaveze za komunalnu taksu. Za 2018 , kada je nova cjenovna politika stupila na snagu, mnogi korisnici nijesu bili zadovlljni jer nijesu ostvarivali prihod. Jedna od takvih je firma “Visas”. Izvršni direktor te firme se obratio sa zahtjevom , da nijesu u stanju da plaćaju reklamnu taksu i podnijeli predlog da ga “Mediteran reklame “ otkupe. Odbor direktora prihvata predlog, I ja ja kao direktor dobijam zeleno svjetlo da od firme otkupim led displej i da sa Visas zaključim ugovor o zakupu prostora na kući Džakovića. Kako je prošlo pola godine, tako smo obračunali polovinu godišnje obaveze na ime takse, koju je trebala da izmiri firma “Visas”. Međutim, “Visas” nije izmirio obavezu u iznosu od 3.000 eura i to je izbjegavao, i mi ćemo to prinudno naplatiti”, kazao je Rađenović.

On je onda istakao da odbornicima mora reći i još jednu činjenicu da su od firme “Visas” dobili uplatnicu, koja nije evidentirana kroz našeg izvoda, odnosno da je u pitanju lažna uplatnica potpisna au banci.

“O ovome smo sačinili službenu zabilješku i dostavili je predsjedniku Opštine Draganu Krapoviću, koji će je dati Kancelariji za antikorupciju na dalju procedure”, kazao je Rađenovića

Uslijedila je ponovo rekacija Džakovića, koji je kazao da se mora jasno staviti do zanja da on nema nikakve veze sa tom firmom.

Međutim, tu se strasti nijesu smirile, iako je ovo bila poslednja tačka na dnevnom redu, uslijedili su nova međusobna optuživanja .

Kada je šef parlamenta Đorđije Vujović kazao da su na dnevnom redu pitanja i odgovori za odbornike, ponovo se javio Krsto Kiko Radović koji je tražio od šefa parlamenta da mu pismeno odgovori da li je odbornik Džaković na početku mandata ovog saziva Skupštine opštine od njega tražio postavljanje njegovog rođenog brata za sekretara investicija, njegovu sestru na mjesto mesto glavnog urednika TV Budva

„Predsjedniče, da li je istina da je odbornik Džakovic na početku mandata ovog saziva SO Budva tražio od vas da intervenišete kod Uprave za nekretnine Budva u sporu sa staromještanskom porodicom Rafailović oko kuće na ostrvu Sveti Nikola“, pitao je Radović.

Vujović je odmah prekinuo i navodeći da neće odogovoriti na ova pitanja jer su lične prirode te uputio na predsjednika Opštine Dragana Krapovića.

Sličan incident između Džakovića i Radovića desio se i na prošlom skupštinskom zasijednaju, kada je Džaković kazao da neko ima „problema sa dilerom“, aludirajući na uzimanja narkotika.

To je tada izazvalo žestoku polemiku, a netrpeljivost je nastavljena i tokom jučerašnjeg i današnjeg zasijedanja.

Stari grada tiha zona

Nakon što su juče “ počistili šetalište od privremenih lokacija, Opština je danas donijela još jendu radikalnu odluku- Stari grad pretvaraju u tihu zonu.

Odbornici su većinom glasova, jer se vladajuća koalicija podnijela, a sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozicije – DPS I SD, saglasila da u lokalima u kulturnoistorijskom spomeniku, ne smije da bude emitovana muzikja, jača od 35 decebela.

Mjesna zajednica Stari grada je još od usvajanja Odluke o utvrđivanju akustičnih zona iznosila primjedbe zbog čega je ovo gradsko jezgro bilo trenitirana kao zona mješovite namjene, a ne tihe.

Zgrade za prosvjetene radnike Opštinu koštale čak devet miliona eura

Odbornici su jednoglanso usvojili odluku da se prosvjetnim radnicima ustupi na korišćenje 150 garažnih mjesta , u čiju izgradnju je Opštine uložila više od dva miliona eura. Trospratna garaža, na kojoj se uzdižu tri zgrade za prosvjetare,čija izgradnja bi, nakon nekoliko godina trebala da bude završena , koštala je Opštinu više od dva miliona eura.

Gradonačelnik Dragan Krapović kazao je da je kroz ustupanje parcele, oslobađanje, komunalija, izgradnju garaže, puta, i izradu projekta, Opština do sada uložila gotovo devet miliona eura, što je nevjerovatna suma.

On je kazao da očekuje da Ministarstvo prosvjete sa svoje strane se ukljući i participira kako bi zgrade bile završene, te da Opština neće više učestvovati.

Prema njegovim riječima stvorena je deponija šuta i građevinskog materijala nedaleko od zgrada za čije uklanjenje Opština treba da izdvoji najmanje dva miliona eura.

Božena Jelušić ( URA) je označila da je sa tolikim novcem Opština mogla da kupi svakom prosvjetnom radniku stan, te da je ovim projektom, prema ustaljenom mehanizmu, imao koristi samo građevinski lobi, ali ne i prosvjetni radnik.

“Prosvjetni radnici nemaju ništa od toga što je Opština uložila toliki novac, jer oni moraju da podižu kredite i kupuju te stanove”, kazala je Jelušić i dodala da je namjeravala da podnese krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu zbog brojnih nepravilnosti, ali je odustala jer bi tada banke preuzele stanove prosvjetarima.

Đorđe Zenović (Demokrate) kazao je da je nečuveno da je jedno garažno mjesto koštalo 17 hiljada eura, koliko je njegova tržišna vrijendost, te da da se neko debelo ugradio.

Svi su se saglasili da bi sadašnja vlast izašla u susret prosvjetnim radnicima koji dvije decenije čekaju na stanove, prihvatila da izmiri sve obaveze, koje je zaključivala prethodna gradska uprava i napravila brojne propuste.

Gotovo imovinski karton

Početkom februara na opštinskom sajtu biće objavljen imovinski karton. To je saopštio potpredsjdnik Opštine Vladimir Bulatović, navodeći da tek tada predstoji pravna borba , jer su brojne nekretnine opterećene .

On je kazao da umjesto dosadašnjih 350 listova nepokretnosti , uspjeli su u proteklih nekoliko mjeseci dođu do čak 3.000 listova nepokretnosti, čime su došli do svih nekretnina koje su uknjižene na Opštinu.

“Imovinski karton Opštine je gotov, po katastarskim podacima. Nakon što bude objavljen, uključiće se ozbiljni pravni timovi kako bi se riješili svi imovinski problem, koji postoje . Oni koji su ušli na opštinsku zemlju moraće da snose posljedice. Objavićemo 2. Februara na sjatu kompletan imovinski karton sa snimcima lokalcija, gdje će svi građani znati šta je opštinska imovina”, kazao je Bulatović.

Bonus video: