SMCG: Posebno je problematično što su u napadu na Otaševića uključeni predstavnici državnih organa

"Ova godina mogla je biti prva, poslije dugo vremena, u kojoj nije bilo težih fizičkih napada na medijske poslenike ali se još jednom pokazalo da je potpuno opravdana zabrinutost za medijski ambijent i uslove rada novinara i medija u Crnoj Gori"
1037 pregleda 1 komentar(a)
Sindikat medija Crne Gore, Foto: Sindikat medija Crne Gore, Sindikat medija Crne Gore, Sindikat medija Crne Gore
Sindikat medija Crne Gore, Foto: Sindikat medija Crne Gore, Sindikat medija Crne Gore, Sindikat medija Crne Gore

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) oštro je osudio napad na novinara dnevnog lista "Dan" Vladimira Otaševića i pozvao nadležne iz policije i Tužilaštva da brzo i adekvatno procesuiraju najnoviji napad na novinare u Crnoj Gori.

"Napad na kolegu Otaševića desio se na javnom mjestu, i pored toga što se Otašević uredno predstavio i rekao da je novinar. Posebno problematično je što su, prema svjedočenju Otaševića, u incident bili uključeni predstavnici zvaničnih državnih organa, koji bi trebalo da štite novinare i sve građane. SMCG zato traži od Uprave policije da adekvatno ispita odgovornost napadača Mladena Mijatovića, koji je prema dostupnim informacijama službenik MUP-a a od Tužilaštva da utvrdi eventualnu disciplinsku i krivičnu odgovornost Višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, koji prema svjedočenju novinara Otaševića, nije ništa uradio da spriječi napad iako je bio udaljen samo par metara", navodi se u sopštenju Sindikata medija.

Oni su ponovili da su napadi na novinare nedopustivi i moraju biti strogo kažnjeni imajući u vidu istoriju ovakvih napada u Crnoj Gori.

"Ova godina mogla je biti prva, poslije dugo vremena, u kojoj nije bilo težih fizičkih napada na medijske poslenike ali se još jednom pokazalo da je potpuno opravdana zabrinutost za medijski ambijent i uslove rada novinara i medija u Crnoj Gori. Stoga i ne čude višegodišnje ocjene sa međunarodnih adresa da u Crnoj Gori nema napretka u slobodi izražavanja. Sa ovakvim događajima, teško da će ga i biti u narednom periodu", zaključuju u Sindikatu medija.

Bonus video: