SNP: Nikad gori ambijent za funkcionisanje novinara

Dodaju da je poznato da se crnogorsko novinarstvo već decenijama bori sa pritiscima svake vrste, od finansijskih do onih koji se, nažalost, završavaju ugrožavanjem prava na život. "Tako i dan-danas nemamo saznanja ko je ubio Duška Jovanovića, ko je ranio Oliveru Lakić, ko je pokušao da ubije Tufika Softića, itd", navodi se u čestitci
475 pregleda 0 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti

Socijalistička narodna partija svim poslenicima javne riječi čestitala je 23. januar, Dan novinara Crne Gore.

"Ovaj značajan datum novinari i mediji obilježavaju u nikad gorem ambijentu, koji karakterišu loši uslovi za rad, niske plate, te ugrožene slobode koje su osnovni preduslov za adekvatno obavljanje ovog teškog i važnog posla", navodi se u čestitci SNP-a.

Dodaju da je poznato da se crnogorsko novinarstvo već decenijama bori sa pritiscima svake vrste, od finansijskih do onih koji se, nažalost, završavaju ugrožavanjem prava na život. "Tako i dan-danas nemamo saznanja ko je ubio Duška Jovanovića, ko je ranio Oliveru Lakić, ko je pokušao da ubije Tufika Softića, itd", navodi se u čestitci.

Državni zvaničnici su, kao i uvijek, puni lijepih želja, ali i dalje ne čine ništa konkretno da obezbijede osnovne medijske slobode. Naprotiv, u skorije vrijeme su još više pojačali pritisak na medije, pa su se tako troje novinara nedavno našli iza rešetaka zbog navodnog širenja panike i uznemiravanja javnosti.

"Na taj način vlastodršci vrše direktnu cenzuru, ali i zastrašuju ostale novinare šaljući im jasnu poruku da ubuduće paze kako će pisati i izvještavati jer mogu doživjeti istu sudbinu kao njihove kolege. Time se kod novinara pokušavaju stvoriti dodatan strah i tenzija, te sklonost ka autocenzuri", dodaju iz SNP-a.

"Uloga medija je naročito važna na planu promovisanja principa jednakosti, demokratičnosti i tolerancije, kao osnovnih vrijednosti savremenog svijeta. Oni su neophodan korektivni faktor svakog demokratskog društva, koji skreće pažnju javnosti na nedostatke i devijacije, podstiče promjene i traži odgovore na ključna pitanja koja su bitna za građane", navodi se u čestitci SNP-a.

"Socijalistička narodna partija želi da crnogorski novinari u narednom periodu budu mnogo zadovoljniji svojim statusom, relaksirani od pritisaka i slobodni da svoj posao rade na najbolji mogući način, a sve u cilju pravilnog informisanja javnosti. Na tom putu mogu računati na našu bezrezervnu podršku i pomoć", zaključuju iz SNP-a.

Bonus video: