Spremili dokaze o kriminalu na Skadarskom jezeru

“Izražavamo spremnost da predstavimo konkretne predloge i upoznamo Vas sa argumentacijom utemeljenoj na činjenicama i konkretnim dokazima koji su nam predočeni”, piše u pismu poslatom Stankoviću
6913 pregleda 9 komentar(a)
KOR čeka da ih zovne: Stanković, Foto: Savo Prelević
KOR čeka da ih zovne: Stanković, Foto: Savo Prelević

Aktivisti Koalicije za održivi razvoj (KOR) prihvatili su poziv za saradnju vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i od njega tražili da zakaže sastanak.

Na tom sastanku Stankoviću će pokazati dokaze o eko-kriminalu na Skadarskom jezeru i predstaviti mu konkretne predloge rada na suzbijanju tih nedjela, kazao je Aleksandar Perović iz NVO Ekološki pokret “Ozon”.

On je i pisao Stankoviću u ime KOR-a, neformalne mreže građanskih ekoloških inicijativa i nevladinih organizacije koje se bave životnom sredinom.

“Izražavamo spremnost da predstavimo konkretne predloge i upoznamo Vas sa argumentacijom utemeljenoj na činjenicama i konkretnim dokazima koji su nam predočeni”, piše u pismu poslatom Stankoviću.

Perović je juče “Vijestima” rekao da su uradili ono što su i najavili - prihvatili poziv Stankovića i predložili sastanak na kom će pričati o eko-kriminalu i sigurnom kanalu komunikacije sa odgovornim građanima koji ukazuju na problema na Skadarskom jezeru.

“Vjerujemo da u KOR-u imamo dovoljno terenskog iskustva i kvalitetne argumentacije koja će posvjedočiti da je riječ o ogromnom problemu koji nanosi i ekološke i ekonomske štete društvu u cjelini i da je krajnje vrijeme da se zaštiti javni interes i živi svjet, jer su pojedine vrste poput krapa i ukljeve ugrožene i prijeti im nestanak”, rekao je Perović.

Objasnio je da aktivisti KOR-a imaju iskustva u komunikaciji sa građanima koji im iznose probleme i da će zbog bezbjednosti i zaštite tih građana Stankoviću saopštiti da ne žele da dođe do bilo kakve zloupotrebe podataka “što se dešavalo u prošlosti”.

“Nadamo se da ćemo dati doprinos zaustavljanju višedecenijskog problema na Skadarskom jezeru, iz kojeg su, po nekim procjenama, pokradena sredstva u vrijednosti koja se danas ulažu u auto-put”, rekao je Perović.

Stanković je prošle sedmice, nakon što su aktivisti KOR-a pozvali njega i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se uključe u istrage kriminala na Skadarskom jezeru, pozvao KOR na saradnju.

Prije toga, oni su od Stankovića tražili da hitno naredi tužilaštvu da zaustavi organizovani kriminal na Skadarskom jezeru.

Idu kod Klice da traže ostavku

Istovremeno kada su od Stankovića tražili da zaustavi kriminal na Skadarskom jezeru, aktivisti KOR-a tražili su i da direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica podnese neopozivu ostavku zbog navodno katastrofalnog stanja u svim nacionalnim parkovima.

Isto će uraditi i danas, u 10 časova, za kada su najavili performans ispred upravne zgrade JP NPCG.

“Klica je, na žalost, u aprilu pokazao da ga zaštita nacionalnog blaga ne zanima, već da je tu kako bi potpisom da se posijeku stabla u srcu NP “Durmitor”, stao u zaštitu interesa investitora. Da je iole odgovoran, a nije, već tada bi podnio ostavku i izvinio se Durmitorcima i njihovim prijateljima koji su odbranili Crno jezero i spriječili Klicine privilegovane poslovne partnere da taj dragulj pretvore u privatno izletište”, saopštili su juče iz KOR-a, najavljujući performans.

Bonus video: