Stanari tužili Gradnju promet: Garaže pretvara u poslovne prostore

Vlasnici stanova tvrde da je investitor izmijenio građevinsku dozvolu u toku gradnje i da im ne dozvoljava da koriste zajednički prostor
10352 pregleda 3 komentar(a)
Sporna zgrada ima oko 160 stanova, Foto: Privatna arhiva
Sporna zgrada ima oko 160 stanova, Foto: Privatna arhiva

Stanari zgrade Gradnja promet na Zabjelu tvrde da im ta kompanija ne dozvoljava da koriste parking mjesta i garažu, iako na to imaju pravo. Oni su, zbog navodnih malverzacija te građevinske kompanije, podnijeli krivične prijave tužilaštvu i planiraju da tuže investitora kako bi dokazali da imaju pravo zajedničke svojine nad parking i garažnim mjestima.

Iz kompanije Gradnja promet, “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa žalbama stanara ispod brda Ljubović iz Ulice 27. marta, njih oko 100, koji su ogorčeni na građevinsku firmu jer im ne dozvoljava da koriste zajedničke prostore zgrade.

Zastupnik stanara, advokat Darko Dragović, “Vijestima” je kazao da Gradnja promet onemogućava ljudima koji su kupili stanove u zgradi na Zabjelu da koriste parking i garažna mjesta, pa i pravo zajedničke svojine koje im po zakonu pripada.

“Svi stanari ove stambene zgrade su u katastru upisani kao nosioci prava zajedničke svojine na urbanističkoj parceli broj 85 i 86 iz Detaljnog urbanističkog plana “Zabjelo - Ljubović”, na kojoj se nalaze sporna parking mjesta”, rekao je Dragović.

On je kazao da investitor fizički ne dozvoljava stanarima da priđu parkingu i garažnim mjestima i da “građevinskim preprekama” pravi objekte od parking mjesta. Tvrdi da Gradnja promet zloupotrebljava i pravo jer je navodno u katastru pokrenuo postupak prenamjene garažnih mjesta u poslovne prostore, a sve kako bi bila izuzeta iz zajedničke svojine i upisana kao isključivo svojina investitora. “Nakon što su izdejstvovali upis prava zajedničke svojine u katastru nepokretnosti, stanari stambene zgrade u svojstvu pravnog lica aktivno učestvuju u svim postupcima koji su do sad pokrenuti pred nadležnom Upravom za nekretnine kako bi zaštitili svoja prava. Napominjem da je u toku postupak po zahtjevu investitora za prenamjenom garažnih mjesta u poslovne prostore u kojem je etažnim vlasnicima priznat status stranke”, rekao je Dragović. On je kazao da su tokom tog postupka navodno otkrivene mahinacije investitora za vrijeme izgradnje stambene zgrade. Dragović je rekao da je Gradnja promet dobila građevinsku dozvolu na osnovu projekta koji je predviđao broj garažnih i parking mjesta proporcionalno broju stambenih jedinica, u skladu sa zakonom. Međutim, tvrdi da je investitor tokom trajanja gradnje izmijenio projekat tako što je povećao broj stambenih jedinica, a određena parking mjesta pretvorio u poslovne prostore - bez izmjene građevinske dozvole.

“Zato sada pokušava da novi - izmijenjeni projekat predstavi kao projekat na osnovu kojeg je dobijena građevinska dozvola, što nije tačno, i na taj način pretvori parking mjesta u poslovne prostore. Zbog toga su stanari podnijeli krivične prijave tužilaštvu”, tvrdi Dragović.

Sporna zgrada u Ulici 27. marta ima četiri ulaza i oko 160 stanova. Jedan od stanara, koji je kupio stan prije tri godine, “Vijestima” je kazao da u to vrijeme nije znao informacije zbog kojih je sad razočaran.

“Zahvaljujući prije svega velikoj slozi upravnika četiri ulaza i stanara, pokrenuli smo ovaj postupak”, kazao je. Vlasnik stana tvrdi da ogromna gužva oko zgrade i nedostatak dovoljno parking mjesta stvara velike probleme stanarima, i da je za to krivac jedino investitor.

Bonus video: