Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori su do sada od koronavirusa umrle dvije osobe, 249 oboljelih
6362 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.04.2020. 21:04h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. U Crnoj Gori su do sada od koronavirusa umrle dvije osobe, a 249 osoba je oboljelo.

Pružaju i psihološku pomoć građanima
U istom periodu primljeno je više od 300 poziva građana, saopštila je danas koordinatorka Volonterskog tima Dubravka Koparan. Za proteklih dvadeset dana Volonterski tim Opštine Tivat pomogao je i olakšao svakodnevno funkcionisanje za više od 250 korisnika širom grada. U istom periodu primljeno je više od 300 poziva građana, saopštila je danas koordinatorka Volonterskog tima Dubravka Koparan.
Vijesti.me | Sourcefabric

U Kliničkom centru Crne Gore su instalirana tri nova respiratora.

"Sada imamo zaista respektabilan broj respiratora u KCCG", kazao je direktor te zdravstvene ustanove, dr Jevto Eraković U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) su, zahvaljujući donaciji Fudbalskog saveza Crne Gore, Lovćen osiguranju i kompanije Urion, instalirana tri nova repsiratora. "Sva tri respiratora odmah su instalirana i spremna za upotrebu.
Vijesti.me | Sourcefabric
Realizacija važnih investicija teče u kontinuitetu
"Ipak, sasvim je izvjesno da će se nepovoljna situacija uzrokovana koronavirusom odraziti na pojedine projekte, a takav primjer trenutno imamo na stadionu na Cetinju" Realizacija važnih kapitalnih investicija Vlade Crne Gore teče u kontinuitetu, uprkos poteškoćama izazvanih pandemijom koronavirusa, saopšteno je iz Vlade. "Uprava javnih radova u ovom momentu ima oko 20 aktivnih gradilišta.
Vijesti.me | Sourcefabric

Nikola Jovanović, šef kabineta Predsjednika Opštine Budva, Mladen Mikijelj, sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva, Dragan Božović, komandir Službe zaštite i spašavanja Opštine Budva i Predrag Ivanović, predsjednik Savjeta MZ Bečići oglasili su se zajedničkim saopštenjem uz tvrdnju da su mjere izolacije koje su im izrečene suprotne zakonu. Tvrde da se time pokušava destabilizovati Opštinski tim za zaštitu i spasavanje u trenutku pandemije.

Jovanović, Mikijelj, Božović i Ivanović tvrde da se pokušava destabilizovati Opštinski tim za zaštitu i spasavanje u trenutku pandemije Nikola Jovanović, šef kabineta Predsjednika Opštine Budva, Mladen Mikijelj, sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva, Dragan Božović, komandir Službe zaštite i spašavanja Opštine Budva i Predrag Ivanović, predsjednik Savjeta MZ Bečići oglasili su se zajedničkim saopštenjem uz tvrdnju da su mjere izolacije koje su im izrečene suprotne zakonu.
Vijesti.me | Sourcefabric

Podgoričanin M.R. osumnjičen za neovlašćeno korišćenje ličnih podataka - spiska oboljelih od COVID-19, priveden je na saslušanje u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

Službenik IT sektora Doma zdravlja Podgorica uhapšen je juče, nakon što su policijski inspektori prikupili dokaze da je, kao službeno lice zaduženo da podatke o oboljelima od COVIDA-19 unese u internu evidenciju izabranih doktora za odrasle, spisak oboljelih proslijedio kolegama koji nijesu ovlašćeni da raspolažu tim podacima
Vijesti.me | Sourcefabric

U skladu sa novim mjerama u suzbijanju širenja koronavirusa, zabranjen je svaki sportsko-rekreativni ribolov, koji podrazumjeva ribolov iz čamca, ribolov sa obale i podvodni ribolov, saopšteno je iz Saveza za sportski ribolov na moru Crne Gore.

Privredni ribolov je i dalje dozvoljen uz mjere javljanja o isplovljavanju U skladu sa novim mjerama u suzbijanju širenja koronavirusa, zabranjen je svaki sportsko-rekreativni ribolov, koji podrazumjeva ribolov iz čamca, ribolov sa obale i podvodni ribolov, saopšteno je iz Saveza za sportski ribolov na moru Crne Gore.
Vijesti.me | Sourcefabric
Privremene mjere
Najnovijom naredbom obavezuju se inspekcijski organ, koji vrše nadzor nad primjenom propisa kojima se uređuje prevoz u drumskom saobraćaju, da pojačaju intenzitet kontrola nelegalnog prevoza u odnosu na javni prevoz putnika i tereta, kao i prevoz za sopstvene potrebe Nacionalno tijelo za zarazne bolesti usvojilo je juče nekoliko novih privremenih mjera protiv širenja novog koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Boje jutra
Epidemiološkinja Popovoć Samardžić napominje da je dosta rano za opuštanje i da ozbiljne posljedice izostaju zahvaljujući blagoremenim i ozbiljnim mjerama koje su preduzete. ažurirano Epidemiološkinja Milena Popović Samardžić ispred Sindikata doktora medicine, za Boje jutra je govorila o borbi sa koronavirusom u četvtoj nedjelji od pojave prvog slučaja u Crnoj Gori.
Vijesti.me | Sourcefabric
Predsjednik Opštine Nikšić za Boje jutra
„Epidemiološka služba redovno prati stanje i o svemu nas obavještava, a Nikšićani su se dobro pokazali i poštuju mjere", kazao je Grbović ažurirano Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, za Boje jutra je govorio o situaciji sa koronavirusom u toj opštini, kao i o radovima koji su aktuelni u gradu.
Vijesti.me | Sourcefabric
"Rješenje postoji"
Iz Centra za ženska prava posebno ovih dana apeluju na nadležne socijalne službe i na policiju da vode računa, pozivaju i obilaze one porodice u kojima je pojava porodičnog nasilja već zabilježena. Maja Raičević iz Centra za ženska prava, u Bojama jutra je govorila o situaciji u Crnoj Gori kada je u pitanju porodično nasilje i uticaj koronavirusa na ovu pojavu.
Vijesti.me | Sourcefabric

Specijalnim letom nacionalne aviokompanije Montenegro erlajns iz Luksemburga danas stiže oko 90 crnogorskih državljana.

Među putnicima su i naši državljani sa kruzera Selebriti apeks koji je usidren u Sen Nazeru u Francuskoj Specijalnim letom nacionalne aviokompanije Montenegro erlajns iz Luksemburga danas stiže oko 90 crnogorskih državljana. Među njima su i naši državljani sa kruzera Selebriti apeks koji je usidren u Sen Nazeru u Francuskoj, navodi portal RTCG.
Vijesti.me | Sourcefabric
Policija pomno prati da li se poštuju mjere NKT
Nepoštovanje privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti - prijave protiv 33 osobe zbog izlazaka od 19 do pet časova Predsjednik Osnovnog suda u Beranama, sudija za istragu Dragan Dašić, odredio je pritvor do 30 dana za pet osoba iz Berana zbog osnova sumnje da su omogućavale uživanje opojnih droga i nijesu postupali po zdravstvanim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.
Vijesti.me | Sourcefabric
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, Siniša Bjeković, kazao je da je objavljivanje spiska zaraženih udar na privatnost građana.
„Objavljivanje spiska zaraženih je rigidan primjer kršenja prava na privatnosti i u tom smislu mi je drago da je policija preduzela mjere za otkrivanje onih koji su odgovorni za ovakvo kršenje", ističe Bjeković. ažurirano Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, Siniša Bjeković, za Boje jutra je govorio o tome koliko se u periodu epidemije koronavirusa poštuju ljudska prava i osnovne slobode.
Vijesti.me | Sourcefabric

Opšte zdravstveno stanje svih zdravstvenih radnika koji su u izolaciji je dobro, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović. istakao je da sve zdravstvene ustanove funkcionišu nesmetano.

"Ako se ne bude poštovalo ono što govorimo, neće nam biti dovoljne ni hiljade respiratora," istakao je ministar zdravlja Opšte zdravstveno stanje svih zdravstvenih radnika koji su u izolaciji je dobro, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović. On je za TVCG saopštio da sve zdravstvene ustanove funkcionišu nesmetano, ali da građani moraju da sarađuju sa ljekarima i da poštuju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela.
Vijesti.me | Sourcefabric
Apeluju na nadležne da koriste maske i rukavice

Od jučerašnjeg presjeka u 17:45 pa do jutros, analizirano je 175 uzoraka od kojih je sedam bilo pozitivno na novi koronavirus, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ.)

Novooboljeli su iz Podgorice (5), Nikšića (1) i Tuzi (1). Od jučerašnjeg presjeka u 17:45 pa do jutros, analizirano je 175 uzoraka od kojih je sedam bilo pozitivno na novi koronavirus, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ.) Novooboljeli su iz Podgorice (5), Nikšića (1) i Tuzi (1).
Vijesti.me | Sourcefabric
Pomoć za porodice širom države
Zaposleni u okviru EPCG grupe: Elektroprivredi Crne Gore, Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu i Rudniku uglja Pljevlja, doniraće jednu dnevnicu, a menadžment i odbori direktora dio svoje mjesečne zarade. Zaposleni od svojih zarada, sa menadžmentom i odborima direktora, na taj način će donirati iznos od 140.000 eura.
Vijesti.me | Sourcefabric
Spremiti konkurentne ponude za goste iz regiona
Nijedan pripadnik Vojske Crne Gore nije zaražen koronavirusom.
Uhapšeni je službenik Informatičkog sektora Doma zdravlja Podgorica, a kako tužilaštvo tvrdi, bio je zadužen da podatke o oboljelima od kovida-19 postavlja u interni sistem u okviru DZ. U Crnoj Gori trenutno 241 osoba inficirana koronavirusom, na bolničkom liječenju 42.
Vijesti.me | Sourcefabric

Zdravstveno-sanitarna inspektorka sinoć je donijela rješenje o izolaciji trojici budvanskih funkcionera - šefu kabineta predsjednika Opštine Nikoli Jovanoviću, sekretaru za investicije Mladenu Mikijelju i načelniku Službe zaštite i spašavanja Draganu Božoviću.

Iz Uprave policije "Vijestima" su nezvanično rekli da su pružali asistenciju zdravstveno-sanitarnoj inspekciji i da ne mogu iznositi detalje Zdravstveno-sanitarna inspektorka večeras je donijela rješenje o izolaciji trojici budvanskih funkcionera - šefu kabineta predsjednika Opštine Nikoli Jovanoviću, sekretaru za investicije Mladenu Mikijelju i načelniku Službe zaštite i spašavanja Draganu Božoviću.
Vijesti.me | Sourcefabric

Službenik Doma zdravlja Podgorica M.R. uhapšen je zbog sumnje da je objavio spisak podataka oboljelih u Podgorici od Kovida-19.

Iz tužilaštva navode da će M.R. u zakonskom roku biti priveden državnom tužiocu radi saslušanja i daljeg postupanja Službenik Doma zdravlja Podgorica M.R. uhapšen je zbog sumnje da je objavio spisak podataka oboljelih u Podgorici od Kovida-19. On je osumnjičen da je kao službeno lice podatke proslijedio kolegama putem vajbera.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: