Tara ne smije da čeka ni dan, kamoli osam godina

Evropski stručnjak za zaštitu životne sredine upozorio da država odmah treba da krene u proces očuvanja “Suze Evrope” i istakao da bi devastacija izazvana izgradnjom auto-puta u njegovoj zemlji rezultirala suđenjem
6552 pregleda 5 komentar(a)
Devastirano korito rijeke Tare, Foto: MANS
Devastirano korito rijeke Tare, Foto: MANS

Crna Gora ne smije čekati dan, a ne osam godina, kako bi krenula u očuvanje Tare, upozorio je evropski stručnjak za zaštitu prirode i životne sredine Roel Slutveg.

On je ocijenio da plan, kojim je predviđena revitalizacija uništenog područja rijeke do 2027. godine - nema smisla.

Taj plan još predviđa da će revitalizacija koštati od 250 do 500 hiljada eura.

“Ako čekate osam godina sa poslom remedijacije, suočićete se sa mnogo rizika. Izgubićete biljne i životinjske vrste iz vaših voda, izgubićete biodiverzitet, ali i rizikujete ozbiljne posljedice po dalji riječni tok. Kada voda poraste u proljeće kao posljedica topljenja snijega, a kažu da je Tara divlja rijeka, odnosi kompletan otpad što je bio na njenom dnu i koji završava negdje dalje niz riječni tok”, kazao je ekspert iz Holandije za “Vijesti”.

To odlaganje može završiti, na primjer, u dijelu nacionalnog parka, ili u dijelu koji obilaze turisti prilikom rafting tura.

To, prema riječima Slutvega, može uticati na rad turističkih agencija, na poljoprivredna gazdinstva, ali i rezultirati većim rizikom od poplava.

On je prošlog petka učestvovao na MANS-ovoj konfenciji “Da li će Tara preživjeti auto-put”, sa koje je poručio, između ostalog, da je doživio šok kada je vidio kakvo je stanje na rijeci, istakavši da bi u njegovoj zemlji to sigurno rezultiralo suđenjem.

Roel Slutveg
Slutveg(Foto: Savo Prelević)

Međutim, poručuje da nije protiv gradnje auto-puta kao auto-puta.

“Ne dovodim u pitanje auto-put, jer ako zemlja odluči da nam je potreban put, naravno da je potreban put za razvoj. Ali, auto-put se može izgraditi na dobar i na loš način. A ovo ima sve oznake da nije dobar posao”, kazao je Slutveg.

Kao veliku manu ističe to što su crnogorske vlasti netransparentne, uprkos tome što mnoge evropske regulative podrazumijevaju da vlada treba da bude transparentna u vezi sa tim šta je i zašto odlučila.

“Treba da pruži slobodan pristup svim dokumentima koji se na njega odnose, ali i da objelodani rezultate monitoringa. Kod vas to nije slučaj jer je sve proglašeno za tajnu. To je protiv svih evropskih regulativa i čuvene Arhuske konvencije o pravu javnosti da zna, vezano za pitanja koja se tiču životne sredine. To je kršenje svih tih regulativa”, upozorava stručnjak.

Evropska komisija uputila je u ovogodišnjem izvještaju oštre kritike Crnoj Gori kada je u pitanju zaštita životne sredine, pogotovo u dijelu koji se tiče očuvanja prirode.

“Nadležni bi trebalo tačno da procijene i spriječe moguće negativne uticaje po životnu sredinu gradnje u Nacionalnom parku Skadarsko jezero i na rijeci Tari u kontekstu gradnje auto-puta Bar-Boljare”, piše u dijelu izvještaja EK koji se odnosi na poglavlje 27 Životna sredina i klimatske promjene.

Dok se u prošlogodišnjem traži da se “preduzmu mjere”, Brisel traži da se sada “preduzmu hitne mjere” na očuvanju i poboljšanje ekološke vrijednosti zaštićenih oblasti i potencijalnih Natura 2000 staništa kao što je rijeka Tara.

Na pitanje “Vijesti” da li očekuje da će Crna Gora imati bolje rezultate u ovoj oblasti sljedeće godine, Slutveg kaže da nije optimista.

“Ako budu čekali osam godina prije nego što išta učine, ne, naravno da rezultati Crne Gore neće biti bolji. Mislim da će biti gori. Ako nagrdite basen rijeke na takav način, ne znate šta će priroda da učini. Sama rijeka će preživjeti, jer je to njena priroda, ali može preživjeti na način na koji se nama neće dopasti - može izazivati poplave, razne štete.. sa silom vode se ne može igrati”, upozorio je on.

U korito rijeke Tare i dalje se nesmetano odlaže na tone građevinskog otpada, koji nastaje iskopavanjem tunela, uprkos preporukama Evropskog parlamenta, Evropske komisije i posljednje - UNESCO-a, saopšteno je nedavno iz MANS-a.

Reagujući na navode Ministarstva održivog razvoja i turizma da sprovodi monitoring i poštuje sve preporuke UNESCO-a u vezi sa rijekom Tarom duž trase auto-puta.

Iz MANS-a su prije više od godinu upozorili da je “Suza Evrope” devastirana tokom gradnje auto-puta.

Ta NVO podnijela je krajem juna ove godine Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministara održivog razvoja i turizma i saobraćaja i pomorstva, Pavla Radulovića (u međuvremenu podnio ostavku) i Osmana Nurkovića, zbog devastacije životne sredine.

Saopštili su da krivičnom prijavom terete i direktore Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Uprave za inspekcijske poslove, Nikolu Medenicu i Aliju Košutu, ali i odgovorne u kompaniji CRBC koja gradi prioritetnu dionicu auto-puta.

Tužilaštvo još nije saopštilo ishod krivičnih prijava. Nije poznato ni da li istražuju navode iz krivičnih prijava.

Bonus video: