Tivat: U Generalnom konzulatu SFRJ počeo sa radom Jugoslovenski kulturni centar

JKC funcioniše u prostorijama Generalnog konzulata Titove Jugoslavije, u Ulici Palih braca u Tivtu, na kojima se danas povodom novog praznika – 13.novembra – Dana imena Jugoslavije, vijorila velika jugoslovenska trobojka sa petokrakom
3336 pregleda 0 komentar(a)
Danas na prostorijama Genralnog konzulata SFRJ u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Danas na prostorijama Genralnog konzulata SFRJ u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Na 13. novembar - godišnjicu rođenja Petra II Petrovića Njegoša – prvog čovjeka koji je zvanično upotrebio termin Jugoslavija, danas je u Tivtu u prostorijama ovdašnje NVO Generalni konzulat SFRJ, zvanilno sa radom počeo Jugoslovenski kulturni centar (JKC).„JKC je nastao kao odraz razmišljanja kako nastaviti sa proslavom Dana mladosti u uslovima elitistike i estradnih honorara. Zato smo ovogodišnja sredstva od Opštine i Turističke organizacije Tivat, uz pomoć velikih i iskrenih jugoslovenskih patriota, dodatnim naporom usmjerili ka što skorijem stvaranju potpune tehničke autonomije projekta proslave Dana mladosti. To će nam stvoriti prostor i za druge aktivnosti i obilježavanja značajnih datuma iz naše slavne prošlosti, što će i Opštini Tivat i gradskoj kulturnoj sceni dati dodatne mogućnosti.” kazao je na svečanom otvaranju JKC-a, “generalni konzul SFRJ” u Crnoj Gori, Marko Perković.

JKC funcioniše u prostorijama Generalnog konzulata Titove Jugoslavije, u Ulici Palih braca u Tivtu, na kojima se danas povodom novog praznika – 13.novembra – Dana imena Jugoslavije, vijorila velika jugoslovenska trobojka sa petokrakom.

Perković je prisutnim zvanicama objasnio genezu novog praznika, istakavši da je 13.novembar rođendan velikog crnogorskog pjesnika i misliovca, Petra II Petrovića Njegoša i da NVO na čijem je čelu, želi da “prekine uvredljivu enigmu kada će se Crna Gora udostojiti da proglasni svojim zvaničnim praznikom kulture, dan rođenja genija koji je mali crnogorski narod učinio velikim, jer “u velikijem narodima geniju se gnijezdo vije”. Aludirajući na zvanično protivljenje članice crnogorske vladajuće koalicije, Bošnjačke stranke da se 13.novembar proglaši Njegoševim danom, Perković je kazao da će do promjene odnosa političkih snaga u Crnoj Gori, “Njegoš će i dalje biti izložen raznim etiketiranjima, pa je za jedne “genocidan”, a za druge “velikosrbin”, a pitanje je da li će Njegoš biti problematičan i sa aspekta najavljenog Zakona o slobodi vjeroispovijeti.”“Takve prizemne kvalifikacije dolaze od onih koji ne znaju ni nabrojati sva Njegoševa djela, a kamoli da su ih pročitalii ili razumjeli, dok većina od njih nije ni doživjela “Noć skuplju vijeka”. Zbog toga smo iz Njegoševe grandioznosti izdvojili njegovu nadnacionalnu i nadreligijsku komponetnu Jugoslovenstva i zato 13.novembar - Dan Njegošev rođenja proglašavamo za “Dan imena Jugoslavije”, jer upravo je Njegoš prvi zvanično upotrebio to prelijepo ime Jugoslavije na koricama svoga djela “Lažni car Šćepan Mali” gdje piše “pečatnja braće Župana u Zagrebu, u Jugoslaviji, 1851”. “- istakao je on.

Perković je dodao da su Vrhovni štab NOVJ i drug Tito “da bi odali svoje priznanje Petru II Petroviću Njegošu, izdali naređenje da partizani oslobode njegovo prijestono Cetinje upravo 13.novembra 1944., što proslavu tog datuma čini svečanijm i značajnijim.” “Do dana kada (ili ako) se Crna Gora odvaži da 13.novembar proglasi za državni praznik kulture, ispred Generalnog konzulata SFRJ u Tivtu vijoriće se samo jugoslovenska zastava”- najavio je Perković.

Prema njegovim rijelima, jedna od prvih značajnijih aktivnosti JKC-a biće 17. decembra kada će se obilježiti 50 godina od rođenja poznatog tivatskog internet i grafičkog dizajnera Gorana Radovića - Žorža i 15 godina od njegove prerane smrti.

Radović je takođe bio član diplomatskog kora u Generalnom konzulatu SFRJ koji će ove godine, ustanovljavanjem posebne "Žoržove nagrade", institucionalizovati sjećanje na lik ovog u Tivtu omiljenog čovjeka.

“Žoržova nagrada” će od sledeće godine imati takmičarski karakter. Tako ćemo ispuniti obećanje "Nećemo te zaboraviti" koje smo dali prvom predsjedniku skupštine Generalnog konzulata SFRJ u Tivtu Goranu Radoviću - Žoržu opraštajući se od njega.”- podvukao je Perković.

Bonus video: