Tivćani godinama ne znaju kakav vazduh udišu

U Tivtu, jednoj od saobraćajno najopterećenijih opština, oprema Agencije za zaštitu prirode, postavljena 2012, odavno u kvaru
1126 pregleda 0 komentar(a)
Zakrčenja saobraćaja česta, Foto: Siniša Luković
Zakrčenja saobraćaja česta, Foto: Siniša Luković

Zahvaljujući tome što Agencija za zaštitu prirode i životne sredine (EPA) ne otklanja kvar na mjernoj opremi stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u Tivtu, žitelji tog grada već godinama nemaju detaljne podatke o tome kakav vazduh udišu.

"Zbog kvara na mjernoj opremi u Tivtu je vršeno automatsko mjerenje samo PM 2,5 čestica. Srednja godišnja koncentracija suspendovanih čestica PM 2,5 iznosila je 16,88 mikrograma po metru kubnom, što je ispod propisane granične vrijednosti koja iznosi 25 mikrograma”, piše u Informaciji o stanju životne sredine u Opštini Tivat za 2018, koju je usvojio lokalni parlament na posljednjoj sjednici.

Stanica za kontrolu kvaliteta vazduha EPA u Tivtu postavljena je krajem marta 2012. kada su je svečano pustili u rad tadašnja direktorica Agencije Daliborka Pejović (DPS) i tadašnji tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS).

Oni su tada pored ostaloga, poručili da će postavljanje stanice za mjerenje kvaliteta vazduha koje je bilo predviđeno lokalnim planovima Zelenog tima, „doprinijeti unapređenju kvaliteta života građana i turista koji posjećuju Tivat“.

Podaci sa te stanice, međutim, već godinama se ne dobijaju zbog, kako je objašnjeno, kvara na mjernoj opremi, a koju EPA iz nepoznatih razloga još nije popravila i osposobila da u punoj mjeri vrši monitoring kvaliteta vazduha u jednoj od turistički najbitnijih i saobraćajno najopterećenijih opština u Crnoj Gori. Dionica Jadranske magistrale Tivat-Budva zvanično je najzakrčeniji i najopterećeniji dio ukupne drumske saobraćajne mreže u Crnoj Gori, na tivatski aeroodrom godišnje sleti preko 7.000 aviona, a u marine uplovi nekoliko hiljada jahti što sve zajedno doprinosi zagađenju vazduha.

Tivćani ipak zbog nebrige EPA prema sopstvenoj mjernoj opremi, mogu računati na samo izvještaj o koncentraciji suspendovanih PM 2,5 čestica u vazduhu, ali ne i o PM 10, odnosno koncentraciji štetnih gasova poput azot-monoksida, azot-dioksida, sumpor-dioksida, ugljen-monoksida i benzena, odnosno sadržaj olova, kadmijuma, arsena, nikla i benzo(a)pirena u suspendovanim PM 10 česticama, kakve mjere i evidentiraju ostale slične staince u monitoring mreži EPA širom Crne Gore.

Stoga se stanje sa kvalitetom vazduha u Tivtu može tek djelimično pratiti iz povremenih ad hok mjerenja koje za svoje potrebe preduzimaju Opština i druge zainteresovane institucije.

U Informaciji o stanju životne sredine za 2018. stoji da je te godine Opština Tivat finansirala ispitivanje kvaliteta vazduha u Gradiošnici u periodu 24. do 31. januara godine, kod OŠ “Drago Milović” u periodu 3. do 9. marta i kod OŠ “Branko Brinić” u Radovićima u periodu 10. do 17. septembra, a ta ispitivanja je izvršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) iz Podgorice.

"Izvršeno je ispitivanje sadržaja sumpor-dioksida, azot-monoksida, azot-dioksida, ugljen-monoksida, benzena, ozona, suspendovanih čestica PM10 i sadržaj olova, kadmijuma, arsena, nikla i benzo(a)pirena u suspendovanim česticama PM10. Izmjerene vrijednosti svih parametara na sve tri lokacije bile su ispod graničnih vrijednosti definisanih Uredbom o utvrđivanju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha“, piše u izvještaju.

Isti rezultat da su svi mjereni parametri bili ispod propisanih maksimalnih graničnih vrijednosti, dala je i ispitivanje kvaliteta vazduha koje je na zahtjev tivatskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" od 22. februara do 8. marta 2018. koje je CETI obavio na lokaciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini u Krtolima.

Bonus video: