"Tomo je ostavio zemlju za školovanje djece, Žugić neka je vrati"

Riječ je o 40.000 kvadrata placeva od gradske marine do Jadranske magistrale koji su već u velikoj površini izgrađeni
173 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2014. 17:56h

Nakon pola vijeka, nasljednici dobrotvora Toma Luketića, uspjeli su, uprkos brojnim preprekama, da formiraju fondaciju „Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane“ i time ispoštuju njegovu testamentarnu volju. Međutim, država se i dalje oglušava o zahtjev da se vrati 40 hiljada kvadrata zemljišta u srcu grada, koje je bogati Budvanin ostavio za školovanje djece iz Paštrovića i Budve.

Kvadrati od gradske marine do Jadranske magistrale, koje je Toma ostavio, danas su gotovo u cjelosti uzurpirani, izgrađeno je više zgrada, poslovnih objekata, privatnih kuća, a “investitori vrebaju” i preostali dio atraktivnih parcela, koje su čudom izbjegle urbanističku groznicu.

Tomova imovina u katastru Budve, saglasno njegovoj volji, a nakon što je preminuo 1927, sve do 1991. bila je uknjižena na „Zakladu Toma Luketića i njegove žene Stane za školovanje djece...“. Međutim, 1991. bez odluke suda Opština Budva i katastar da bi mogli raspolagati, najtraktivnijim zemljišnim kompleksom preknjižila je kompletnu imovui u svoje vlasništvo.

Od tada lokalna uprava polako krčmi Tomovu imovinu, a posljednji primjer, koji je podigao cjelokupnu javnost, bio je onaj s kraja 2010. kada je atraktivnu parcelu uz Atlas banku, pored kafea „Hemingvej“, na šetalištu htjela da proda ruskim investitorima. Luketići su taj uz podršku javnosti blokirali.

Potomci Toma Luketića, sinovac dr Miroslav Luketić i unuk dr Stefan Luketić, uspjeli su krajem prošle godine da formiraju Fondaciju, čiji je osnovni cilj obrazovanje imovinskog fonda i potrebnih sredstava za stipendiranje, odnosno školovanje najtalentovanije djece iz Budve, Svetog Stefana i Paštrovića.

“Fondacija ima cilj da preduzme sve pravne i faktičke radnje na povraćaju njegove cjelokupne imovine koju je zavještao u javne dobrotovorne svrhe, valorizovanje i unapređenje povraćene imovine su svrhe koje je odredio testamentom. Ukoliko Fondacija bude obavljala djelatnost kojom se stiče dobit, cjelokupna ostvarena dobit upotrijebiće se za obrazovno- kulturne, humanitarne i dobrotvorne namjene koje je testmentom odredio Tomo“, naveo je potomak dr Miroslav Luketić za „Vijesti“.

On navodi da je vraćanje Tomove imovine na zakladu suštinsko ostvarivanje njegove testamentarne volje.

Međutim, prvu prepreku i ćutanje čak godinu dana Luketići su doživjeli od Ministarstva finansija i ministra Radoja Žugića, koji se još ne oglašava na njihov zahtjev da se poništi rješenje Uprave za nekretnine kojim je Luketićeva zemlja preknjižena na Opštinu. „Gospodine ministre, nije dobra praksa da Ministarstvo finansija, kojim Vi rukovodite, ni poslije duže od godinu, ne odgovara na podnijete zvanične zahtjeve. Uvjereni smo da ćete svojim autoritetom i nadležnostima koje su vam na raspolaganju, pomoći da se ispuni z av j e štanje našeg pretka. Više od 50 godina traje zalaganje nas, Tomovih nasljednika, da vlasti izvrše njegovu volju. Posljeratna vlast nije imala razumijevanje za filantropiju, a sadašnja lokalna vlast u Budvi ignoriše Tomovo zavještanje, nezakonito prodaje njegovu zaostavštinu“, navodi se u pismu Miroslava Luketića ministru Žugiću.

Luketić je naveo da je još početkom februara prošle godine advokatska kancelarija koju su angažovali nasljednici podnijela zahtjev Ministarstvu finansija da poništi rješenje katastra o preknjižbi Tomovine imovine, ali odgovora još nema.

Miroslav Luketić je upozorio ministra Žugića da „Opština sada prodaje Tomovu imovinu, ne spominje zakladu, ne spominje ni Tomovo ime“

„Budite uvjereni da će Fondacija koristiti sva raspoloživa pravna sredstva, kod svih nadležnih najviših sudskih instanci Crne Gore, a ako i tu ne dobijemo podršku, moraćemo se obratiti međunarodnom sudu pravde u Strazburu“, zaključuje Miroslav Luketić u pismu Žugiću, a koje je dostavljeno i “Vijestima”.

Fondacijom upravlja Izvršni odbor koga čine Lucija Đurašković, Pavle Pejović, Veljko Vrbica, Konstatin Boljević i Marko Kentera.

Ako ne požurite, Opština će da proda parcele koje su jedine još neizgra đene

Miroslav Luketić je upozorio ministra Žugića da „Opština sada prodaje Tomovu imovinu, ne spominje zakladu, ne spominje ni Tomovo ime“.

„Namjera Opštine je očita, prodati svu Tomovu imovinu i tako obesmisliti rad novoformirane zaklade. Mi Tomovi nasljednici, pokretali smo brojne inicijative, tužbe, vodimo sudske sporove koji godinama traju oko Tomove za d u žbine, ali bez vidljivog uspjeha”, piše u pismu.

Miroslav podsjeća da su na Tomovom zemljištu izgrađeni već brojni stambeni i poslovni objekti, zgrada Zetafilma, banka, samoposluga, na čijem mjestu sada niče soliter, desetine privatnih kuća... Ka že i da je na njihovu inicijativu S ku pština opštine u više navrata razmatrala pitanje osnivanja zaklade i donosila neke odluke, ali ih nije sprovodila.

Galerija

Bonus video: