Transformatori za podmorski kabl stigli u Boku

Budući da zbog visine tereta, ovaj specijalni transport ne može proći ispod pješačkog nadvožnjaka na Jadranskoj magistrali u blizini zgrade stare Opštine u Tivtu, tranformatori će tu prepreku zaobići, prilazeći kroz nekoliko ulica u centru Tivta, prije nego što se vrate na magistralu u njome nastave do Lastve grbaljske
137 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2017. 10:08h

Na posebno pripremljen plato ispred hotela "Tivat" na Seljanovu do danas su dopremljena četiri od ukupno sedam velikih transformatora, vrijednih oko 20 miliona eura, a koje italijanska kompanija "Terna" uvozi u Crnu Goru za opremanje konvertorskog postrojenja u Lastvi grbaljskoj.

Izgradnja tog postrojenja koje je ključno za funkcionisanje novog podmorskog elektro-kabla Crna Gora- Italija u završnoj je fazi.

Sedam ogromnih transformatora, svaki težine po 280 tona, za to konvertorsko postrojenje, dopremljeno je prošle nedjelje brodom u luku bivšeg brodogradilipta Bijela.

Odatke se transformatori ukrcavaju na baržu koju remorkeri tegle do oko 2 milje udaljenog pristaništa ispred nekadašnjeg Artiljersijskog zavoda Arsenala na Opatovu kod Tivta.

Na posebnim velikim prikolicama za transport vangabaritnog i teškog tereta, oni se sa Opatova, u teglju po dva kamiona, Jadranskom magistralom onda prebacuju do oko 2 kilometra udaljene lokacije na Seljanovu gdje će transformatori ostati do iza novogodišnjih i božićnih praznika.

Tada će drumskim transportom biti prebačeni do Lastve grbaljske.

Budući da zbog visine tereta, ovaj specijalni transport ne može proći ispod pješačkog nadvožnjaka na Jadranskoj magistrali u blizini zgrade stare Opštine u Tivtu, tranformatori će tu prepreku zaobići, prilazeći kroz nekoliko ulica u centru Tivta, prije nego što se vrate na magistralu u njome nastave do Lastve grbaljske.

Ova varijanta prolaza velike prikolice sa ukrcanim transformatorom i sa po jednim velikim kamionom-tegljačem na oba kraja, već je isporobama ljetios kada je tokom jedne noći kada su najmanje gužve u saobraćaju, jedan transformator "provučenen" kroz Istarsku, dio Njegoševe i ulicu Luke Tomanovića u centru Tivta.

Za potrebe prilaska ovog teškog tereta, proteklih mjeseci posebno su ojačani svi mostovi iznad potoka i kanala na magistrali u Tivtu.

Zbog prevoza transformatora od Opatova do Seljanova koje je obavljano u pratnji poolicije, protelih dana u nekoliko navrata dolazilo je do kraćih obustava saobraćaja na Jadranskoi magistrali na dionici Tivat-Lepetane.

Zanimljivo da o tome nije obaviješten Auto-moto savez Crne Gore kako bi na vrijeme upozorio ostale vozače, iako je Direkcija za saobraćaj Ministarstva saobraćaja i pomorstva već poodavno izdala sve dozvole "Terni" i firmama koje obavljaju ovaj specijalni prevoz.

Galerija

Bonus video: