Tri mjesta, šest kandidata, niko ni sa kim ne priča

Savjet Agencije ima predsjednika i dva člana. Predsjednika i članove Savjeta imenuje Skupština Crne Gore, na predlog Administrativnog odbora
13390 pregleda 0 komentar(a)
Administrativni odbor (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Administrativni odbor (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Za tročlani Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) javilo se šest kandidata - većina sa iskustvom u radu u tom organu, ali i biografijama koje su obilježili međusobni konflikti dok su zajedno radili.

Za predsjednika Savjeta, potvrđeno je “Vijestima”, prijavio se direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sreten Radonjić. On, prema nezvaničnim informacijama, želi da na budućem radnom mjestu sarađuje sa nekadašnjim direktorom AZLP Bojanom Obrenovićem, koji se prijavio za člana Savjeta AZLP.

Radonjić
Sreten Radonjić(Foto: Zoran Đurić)

Obrenović je i prvi direktor Agencije, od njenog osnivanja 2009. Po isteku četvorogodišnjeg mandata, za prvog čovjeka AZLP izabran je ponovo 2014. godine.

Obrenovićev mandat u AZLP obilježilo je i nastojanje da od javnosti zaštiti podatke o imovini funkcionera. Godinama je trajao spor između Komisije za sprečavanje sukoba interesa i AZLP. Komisija je Upravnom sudu tužila AZLP jer su iz tog organa zahtijevali da se na sajtu Komisije ne objavljuje imovina supružnika i djece javnih funkcionera i njihova naslijeđena imovina. Iako je Upravni sud, nakon presude Vrhovnog suda, prije pet godina donio rješenje u korist Komisije, AZLP i Obrenović nisu odustajali i tražili su da se redukuje objavljivanje podataka o imovini i prihodima javnih funkcionera na sajtu Komisije.

Bojan Obrenović
Bojan Obrenović(Foto: Arhiva "Vijesti")

Godinu nakon što je ipak reizabran, kolege Bojana Obrenovića, među kojima sadašnji predsjednik Savjeta Muhamed Gjokaj, glasale su o prestanku njegovog radnog odnosa. Tvrdili su da ne poštuje odluke Savjeta. Gjokaj, prema spisku kandidata u koji su “Vijesti” imale uvid, i dalje želi mjesto u Savjetu AZLP.

Kada je 2014. godine Obrenović ostao bez posla, za vršioca dužnosti direktora Agencije imenovan je tadašnji kontrolor Čedomir Mitrović. Mitrović je aktuelni direktor AZLP, a prema spisku prijavljenih kandidata, zainteresovan je da bude član u budućem sastavu Savjeta.

I danas kolege u Agenciji za zaštitu ličnih podataka, Mitrović i Gjokaj prije pet godina bili su protiv izbora Obrenovića za direktora AZLP. Oni su se tada žalili Osnovnom, potom i Višem sudu i tražili da se ospori odluka Savjeta iz oktobra 2014. kojom je Obrenović imenovan za direktora Agencije. Sud je tada presudio u korist Obrenovića. Osim toga, u presudi je, pored ostalog, obrazloženo i zbog čega Gjokaj ili Mitrović nisu mogli biti birani za tu poziciju. Gjokaj je, kako se navodi u presudi, u to vrijeme bio odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Gradske opštine Tuzi. Mitrović, prema istoj presudi, tada nije mogao biti izabran za čelnika AZLP, jer je u vrijeme izbora bio vršilac dužnosti direktora Agencije.

Gjokaj i Mitrović
Gjokaj i Mitrović(Foto: AZLP)

Smatrajući da je nezakonito otpušten, Osnovnom sudu žalio se i Obrenović. Sud je presudio u njegovu korist, ali nekadašnji direktor AZLP nikad nije vraćen na posao. Obrenović je bio član prvog Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, na čijem je čelu još Sreten Radonjić.

U međuvremenu, protiv Agencije i Obrenovića kao tadašnjeg čelnika tog organa, podnijeta je tužba za mobing. Tužbu Osnovnom sudu podnijela je sekretarka Agencije Maja Žunjić Mitrović. Presuda je prije nekoliko mjeseci potvrđena i na Višem sudu.

Na listi kandidata za budući sastav Savjeta AZLP je i Radenko Lacmanović. Sada član, Lacmanović se prijavio za mjesto novog predsjednika. Lacmanović je nedavno predložen za nasljednika Šućka Bakovića, ali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije prihvatio predlog da on bude novi zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Radenko Lacmanović
Radenko Lacmanović(Foto: Savo Prelević)

Među kandidatima za novi sastav Savjeta AZLP je i Biljana Božić, rukovodilac i glavni kontrolor Odsjeka za pristup informacijama. Božićeva se prijavila za člana Savjeta Agencije.

Biljana Božić
Biljana Božić(Foto: AZLP)

“Vijesti” su ranije objavile da Sreten Radonjić želi mjesto u AZLP i da iz ASK odlazi godinu prije isteka mandata, jer mu je to sugerisano sa najviših državnih nivoa. Razlog su, kako je “Vijestima” saopšteno, ponovljene kritike na račun rada Agencije u posljednjem dokumentu Evropske komisije u vezi sa poglavljima 23 i 24 (non paper).

Savjet Agencije ima predsjednika i dva člana. Predsjednika i članove Savjeta imenuje Skupština Crne Gore, na predlog Administrativnog odbora.

Bonus video: