Troje turista iz Kine, koji borave u Budvi, nisu zaraženi koronavirusom

Troje turista je prijavilo određene respiratorne tegobe, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje
11947 pregleda 10 komentar(a)
Budva (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Budva (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 27.01.2020. 12:53h

Troje turista iz Kine koji borave u Budvi nemaju simptome koronavirusa, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Virus je do sada odnio najmanje osamdeset života.

Iz IJZ kažu da su, nakon obavještenja prispjelog od nadležnih zdravstvenih službi iz Budve, epidemiološke ekipe Instituta za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom i lokalnom epidemiološkom službom izvršile epidemiološko istraživanje sumnje na infekciju novim koronavirusom kod troje turista iz Kine.

"Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja", navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Prema epidemiološki obrađenim izjavama, kako navode, nijedan od pacijenata nije boravio u Vuhanu, gradu koji je epicentar epidemije, niti u pokrajini Hubei 14 dana prije pojave simptoma.

Istovremeno, kako je saopšteno, nijesu bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem infekcije 2019-nCoV virusom.

"Pomenuti turisti nisu ispunjavali niti jedan od elemenata definicije slučaja koju je za potrebe nadzora razvila Svjetska zdravstvena organizacija i koja se primjenjuje u Crnoj Gori za nadzor nad 2019-nCoV. Kod svih pacijenata radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura koja nije potvrđena ljekarskim pregledom. Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", navodi se u saopštenju.

Dodaju da sumnje na infekciju novim koronavirusom nijesu niti neuobičajeni niti neočekivani događaji, imajući u vidu razvoj događaja posljednjih nekoliko dana u svijetu sa slučajevima infekcije sa 2019-nCoV prijavljenih u državama izvan Kine.

"Činjenica da je sprovedena epidemiološka obrada sumnji, dokazuje da otkrivanje i istraživanje obolijevanja od novog koronavirusa funkcioniše u Crnoj Gori, pokazujući visok nivo spremnosti za sprečavanje i kontrolu mogućih infekcija sa 2019-nCoV. Podsjećanja radi, do sada (zaključno sa 26. januarom 2020.) su u Evropi registrovana samo tri slučaja obolijevanja i to u Francuskoj kod putnika u međunarodnom saobraćaju koji su putovali u Kinu", kazali su iz IJZ.

Ekipe budvanskog Doma zdravlja, kako saznajemo, vrše dodatna istraživanja kada su u pitanju turisti za koje je prije ranije utvrđeno da nemaju simptome koronavirusa, a koji su odsjeli u jednom budvanskom hotelu.

Povodom akutelne epidemiološke situacije održaće se pres konferencija u Institutu za javno zdravlje Crne Gore sa početkom u 13 časova.

Bonus video: