Tužilačke straže nezakonite i ove godine

Poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata državnih tužilaštava obavljaju pripadnici Uprave policije. U skladu sa Zakonom, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji VDT-a, kao posebna organizaciona jedinica, predviđena je Služba za poslove tužilačkog obezbjeđenja
5472 pregleda 1 komentar(a)
Policija do daljeg obezbjeđuje tužilaštva i sudove (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Policija do daljeg obezbjeđuje tužilaštva i sudove (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Ministarstvo finansija ponovo nije odobrilo novac za osnivanje službe tužilačkog obezbjeđenja, nakon što su se iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) poslije tri godine sjetili da poštuju zakon. Taj resor VDT-u, koji je trenutno u VD stanju i njime rukovodi Ivica Stanković, ta sredstva nije odobrio ni za prethodnu godinu.

Skupština Crne Gore je 2015. godine usvojila Zakon o državnom tužilaštvu, koji, između ostalog, obavezuje VDT da osnuje svoju službu obezbjeđenja lica, imovine i objekata ili angažuje nekog da to čini umjesto njih. Te poslove i dalje obavljaju službenici Uprave policije, iako prema zakonu iz 2015. godine to više nije opcija.

“Poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata državnih tužilaštava obavljaju pripadnici Uprave policije. U skladu sa Zakonom, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Vrhovnog državnog tužilaštva, kao posebna organizaciona jedinica, predviđena je Služba za poslove tužilačkog obezbjeđenja. Ova služba, međutim, zbog nedostatka sredstava još nije popunjena”, navodi se u odgovoru VDT-a.

Iz tužilaštva su “Vijestima” i zvanično potvrdili da od 2015. godine nijesu postupili po zakonu.

VDT je tek 22. jula 2018. godine donijelo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kojim su predvidjeli postojanje ove službe sa 25 izvršilaca, ali Ministarstvo finansija im nije odobrilo novac u te svrhe u okviru budžetskih sredstva za 2020. godinu.

S obzirom na to da je za sudove predviđena ista mogućnost, istakli su da je članom 178 Zakona o državnom tužilaštvu propisana mogućnost da zajednička služba obavlja poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata gdje su ova dva pravosudna organa smještena u istoj zgradi. I sudovi na isti način krše Zakon o sudovima, koji je 2015. godine predvidio mogućnost osnivanja Službe sudskog obezbjeđenja. I njihove objekte još obezbjeđuju policajci.

“U svim sudovima, navedene poslove obavljaju ovlašćeni službenici Uprave policije - Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, imajući u vidu da sistem obezbjeđenja kojim bi upravljao sud, još uvijek nije uspostavljen. S tim u vezi, ističemo izuzetnu zahvalnost Upravi policije na saradnji i razumijevanju, koje kontinuirano iskazuju u svakodnevnom radu. Vjerujemo, da će u primjerenom roku biti donijet zadovoljavajući normativni akt, kojim će biti moguće uspostavljanje Službe za obezbjeđenje sudova, kako bi sistem obezbjeđenja lica, imovine i objekata sudova bio djelotvorniji, efikasniji i u potpunosti održiv”, navodi se u odgovoru Vrhovnog suda, na čijem čelu je Vesna Medenica.

Službenici Uprave policije, pored sudova i tužilaštava, čuvaju prostorije predsjednika, Skupštine, Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva pravde i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: