Ulcinj: Parcela na Pristanu prodata za 900 hiljada eura

Kvadrat parcele, koju je kupio Mustafa, a kako je pisalo u javnom pozivu, zauzeli su Šefkija i Pasqualina Išmakić na osnovu elaborata iz 2018.godine. Međutim, Išmakić je ranije Vijestima kazao da se u kvadraturi oglašene parcele nalaze i njegovih 28 kvadrata što je negirao predsjednik Opštine Ljoro Nrekić
6837 pregleda 2 komentar(a)
Parcela na Pristanu., Foto: Samir Adrović
Parcela na Pristanu., Foto: Samir Adrović

Opština Ulcinj prodala je danas parcelu na Pristanu ukupne površine 448 kvadrata za 900 hiljada eura, koliko je i bila početna cijena aukcije. Kupac je državljanin Kosova Lirim Mustafa, koji je bio jedini učesnik javnog poziva raspisanog 20. januara.

Na parceli u neposrednoj blizini džamije Pomoraca, predviđena je gradnja poslovno- stambenog objekta P+2. Katastarska parcela bila je svojina je Vlade dok je pravo raspolaganja imala Opština. Javnom pozivu prethodila je saglasnost Vlade i odluka lokalnog parlamenta iz jula prošle godine.

Mustafa je u žižu ulcinjske i crnogorske javnosti došao u martu prošle godine kada je bez dozvole počeo izgradnju objekta u Borovoj šumi u blizini Ženske plaže. Gradnja objekta ispod nekadašnjih vila Albatrosa, izazvala je tada brojne negativne komentare na društvenim mrežama a povodom toga održan je i protest civilnog sektora. Objekat su nakon obilaska i utvrđenog činjeničnog stanja, srušili građevinsko - urbanistički inspketori.

Kvadrat parcele, koju je kupio Mustafa, a kako je pisalo u javnom pozivu, zauzeli su Šefkija i Pasqualina Išmakić na osnovu elaborata iz 2018.godine. Međutim, Išmakić je ranije Vijestima kazao da se u kvadraturi oglašene parcele nalaze i njegovih 28 kvadrata što je negirao predsjednik Opštine Ljoro Nrekić.

„U oglašenom tenderu nema ničijih spornih kvadrata“, kazao je Nrekić Vijestima uz napomenu da je oglašavanje prodaje proteklo u zakonskoj proceduri.

Tako ne misli i njegov sugrađanin Sami Flamuri, koji je nedavno podnio Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke opštinskog parlamenta o raspisivanju javnog poziva za prenos svojine na građevinskom zemljištu na Pristanu. Ta odluka usvojena je na predlog Nrekića.

Flamuri je predložio Ustavnom sudu da ukine odluku budući da se, kako je naveo u inicijativi, ona kosi sa Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini kojom se predviđa da se početna cijena u aukcijskoj prodaji utvrđuje u postupku procjene njene tržišne vrijednosti.

„Postupak utvrđenja izveo je procjenitelj Optimal Property Solutions Montenegro d.o.o. Bar, u visini od 395.000 eura. Procjena je preinačena predlogom predsjednika Opštine tokom rasprave i prihvaćena od odbornika“, naveo je Flamuri.

Flamuri je sa inicijtivom upozano predsjednika lokalnog parlamenta Ilira Čapunija, koji je o tome obavijestio Nrekića i predsjednika komisije Pjetera Ljuljđuraja.

Bonus video: