Ulcinjski lokali "Big Ben" i "Provokator" ostaju u rukama zakupaca bliskih funkcionerima?

Advokat Milić Mirović koji zastupa učesnike prošlog nadmetanja smatra da poziv više podsjeća na ostavinski postupak. Jedino u Ulcinju visina depozita 100 odsto vrijednosti iznosa minimalne cijene zakupa
6816 pregleda 5 komentar(a)
Atraktivna lokacija na Pristanu: "Big Ben", Foto: Privatna arhiva
Atraktivna lokacija na Pristanu: "Big Ben", Foto: Privatna arhiva

Atraktivni lokali "Big Ben" i "Provokator" na Pristanu, zbog kojih se pred Osnovnim sudom u Ulcinju vode postupci za nadoknadu štete, i ove godine vjerovatno će ostati u rukama ranijih zakupaca bliskih visokim opštinskim i državnim funkcionerima.

Oni bi, ukoliko ponude minimalnu cijenu od 29 hiljada eura, mogli izgubiti jedino u slučaju da na adresu komisije stigne zapečaćena ponuda sa više nego duplo većim iznosom.

To se može zaključiti na osnovu javnog poziva Opštine za davanje u zakup zemljišta za postavljanje privremenih objekata prikupljanjem ponuda.

Kako piše u pozivu, prema kriterijumima za izbor najpovoljnije ponude, najveća ponuđena cijena nosi 70 bodova, a korišćenje lokacije u prethodnom periodu 30 bodova. Zanimljivo je da je visina depozita 100 odsto vrijednosti iznosa minimalne cijene zakupa zemljišta, za razliku od ranijih godina, kada je bila 20 odsto. Takođe, minimalna cijena za dvije atraktivne lokacije ispod Starog grada, od posljednjeg poziva 2017, povećana je za skoro 400 odsto.

"Provokator", Ulcinj
Popularni "Provokator" na Pristanu -(Foto: Privatna arhiva)

Advokat Milić Mirović iz Bara, koji zastupa učesnike prošlog nadmetanja za lokacije na kojima su “Big Ben” i “Provokator”, kazao je da je do sada šest njegovih klijenata dobilo na Upravnom sudu. “Samo po tom osnovu, Opština je do sada platila tri hiljade eura. Čekamo da sud usvoji tužbe još tri klijenta, koje se takođe tiču neregularnog izbora za najpovoljnijeg ponuđača za te dvije lokacije. Ako u Opštini tvrde da rade zakonito, a sud im obara odluke, gdje je tu logika“, kazao je Mirović “Vijestima”.

Naveo je da su njegovi klijenti izgubili na osnovu odluke o bodovanju koja nije prošla imperativnu zakonsku proceduru, odnosno koja nije usvojena u parlamentu. Lokalni parlament tu odluku usvojio je tek krajem prošle godine.

Osvrćući se na novi poziv, Mirović je kazao da ga to podsjeća na ostavinski postupak.

“Ko hoće da učestvuje na javnom pozivu za lokacije “Big Ben” i “Provokator”, mora da skupi i uplati cijeli iznos od 29 hiljada eura. To je besmisleno ako unaprijed zna da ne može pobijediti osim u slučaju da raniji zakupac odustane. Zato me i podsjeća na ostavinski postupak“, kazao je Mirović.

Naveo je da ni u jednoj drugoj Opštini ne traže depozit u iznosu od sto odsto od minimalne cijene.

Neki zakupci u minusu i po 11 hiljada eura

Mirović je kazao da je u dokaznom postupku za nadokandu štete od Opštine pred ulcinjskim sudom, priložen i nalaz o negativnom poslovanju pojedinih zakupaca.

“Tako je jedan od njih, kada je početna cijena bila 6.000 eura, ponudio više od 30 hiljada za zakup lokacije i dobio. Međutim, vještak finansijske struke utvrdio je da je zakupac te godine poslovao sa ukupnim minusom u iznosu od 11,4 hiljada eura pa se i tu postavlja pitanje logike”, kazao je Mirović.

Bonus video: