Upravnik zaradio 56.000 eura, imovina prodata za 48.000

Nakon 56 mjeseci okončan stečaj u nekadašnjem pljevaljskom zanatskom preduzeću Monter kod
11164 pregleda 11 komentar(a)
Sjedište ugašenog preduzeća, Foto: Goran Malidžan
Sjedište ugašenog preduzeća, Foto: Goran Malidžan

Stečajni upravnik Radojica Grba zaradio je nešto više od 56 hiljada eura od vođenja stečajnog postupka u nekadašnjem pljevaljskom zanatskom preduzeću Monter kod, oko osam hiljada više od iznosa zbog kojih je imovina firme na kraju pošla na doboš.

Prema rješenju o zaključenju stečaja u Monter kodu, Grba je po osnovu naknade i nagrade za rad i troškove postupka za 56 mjeseci, koliko je trajao stečaj, prihodovao po 1.002 eura mjesečno.

Prodaja imovine oglašavana je osam puta, a prodata je po cijeni od 48.420 eura, znatno manje od procijenjene vrijednosti, nakon što bivši vlasnik nije bio zainteresovan za nastavak rada, niti podnosio plan reorganizacije.

Stečaj u malom privatnom preduzeću zaključen je krajem prošle godine, a Grba je imenovan za zastupnika stečajne mase s obzirom da Monter kod još potražuje od Elektroprivrede Crne Gore 163.000 eura iz 2011. godine, za poslove koje je odradio kao podizvođač na remontu Termoelektrane Pljevlja.

Od iznosa od 56.112 eura koliko mu pripada za vođenje stečaja, Grba je do sada naplatio 11.650 eura, a ostatak od 44.462 eura predviđeno je da dobije nakon naplate potraživanja od EPCG.

Grba je vodio desetina stečajeva u preduzećima.

Vlasnik Monter koda bio je Ljubiša Ćurčić, bivši potpredsjednik Opštine Pljevlja, nekadašnji odbornik DPS-a u pljevaljskom parlamentu i aktuelni direktor Željezničke infrastrukture Crne Gore.

Ćurčić je 2006. kupio imovinu Montera za 371.000 eura, nakon što je u tom preduzeću uveden stečaj. U Centralnom registru Privrednog suda u Podgorici kao osnivač Monter koda bio je upisan i Pljevljak Milić Dragaš.

Grba
Vodio stečaj 56 mjeseci: Grba(Foto: Boris Pejović)

Stečaj u Monter kodu Grba je vodio punih 56 mjeseci, od 16. februara 2015. godine, kada je sud na njegov predlog utvrdio da su ispunjeni zakonski uslovi za zaključenje stečajnog postupka i da bi svako dalje vođenje postupka samo dodatno stvaralo troškove.

Sredinom februara ove godine Monter kod je izbrisan iz evidencije Centralnog registra privrednih subjekata.

Tokom trajanja stečajnog postupka Monter kod je, kako se navodi u rješenju, prihodovao značajna novčana sredstva povremenim angažovnjem radnika radi nastavljanja započetih poslova za potrebe Rudnika uglja, Opštine Pljevlja i drugih.

Od tog novca su dijelom izmirivani troškovi čuvarske službe.

U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Fondom PIO, Poreskom upravom i Agencijom za mirno rješavanje sporova, omogućeno je penzionisanje 12 bivših radnika Montera koda, u skladu sa zakonskom odredbom o prijevremenom penzionisanju radnika mašinsko-metalske industrije, navodi se u rješenju o zaključenju stečajnog postupka.

S obzirom da ostvarena kupoprodajna cijena nije bila dovoljna za namirenje potraživanja za rad stečajnog upravnika, kao ni cijelog iznosa za poreze i doprinose od 32.226 eura, radi namirenja zarada i naknada u stečaju angažovanim radnicima na obezbjeđenju imovine i uplate poreza i doprinosa za 12 radnika kako bi ostvarili pravo za odlazak u penziju, Grba je za isplatu opredijelio proporcionalne iznose od prethodno utvrđenih vrijednosti.

Nakon namirenja dijela troškova stečajnog postupka ostao je neizmiren veći dio naknada na ime toškova rada stečajnog upravnika u iznosu 44.462 eura i porezi i doprinosi za četiri čuvara i administrativnog radnika u stečaju u iznosu 25.569 eura. Uplatom poreza i doprinosa u iznosu od 48.484 za 12 radnika radi sticanja prava odlaska u prijevremenu penziju, djelimično je namireno potraživanje Poreske uprave.

“Stečajni dužnik potražuje od EPCG iznos od 163.000 eura iz 2011. godine kao podizvođač radova na remontu TE ‘Pljevlja’ sa dokazima i potpisanom cesijom od strane izvođača koji je bankrotirao. Postoji mogućnost sporazuma sa investitorom - EPCG da se ta sredstva namjenski opredijele Monter kodu za izmirenje potraživanja Opštini Pljevlja za neizmirene poreze Montera, neplaćenu potrošnju električne energije, kao i za uplatu poreza i doprinosa od 25.569, i naknade troškova rada stečajnog upravnika od preostalih sredstava”, navodi se u rješenju o zaključenju stečajnog postupka.

Bonus video: