URA Budva: Mnogi su zbog vakcinacije djece morali da idu u Dubrovnik

On je dodao da i sama pozajmica od hrvatskog zdravstvenog sistema je čin dobre volje, naših komšija
2222 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 17.07.2019. 19:05h

Građanski pokret URA u Budvi pozdravio je danas potez Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje da konačno poslije mjeseci čekanja od hrvatskih kolega pozajme 8.000 doza vakcine protiv hepatitisa B, koje u Domu zdravlja u Budvi, ali i u cijeloj Crnoj Gori nije bilo već od marta mjeseca.

“Kažu da su povodom ovog problema već reagovali i smatraju krajne neozbiljnim situaciju u kojoj je moguće da zdravstveni sistem zemlje ostane bez vakcina nekoliko mjeseci a isti je revnosan u vođenju kampanje za vakcinizaciju djece i podnošenju prijava za roditelje koje ne vakcinišu svoje dijete. Priznaćete da je krajnje apsurdno sprovoditi kampanje za obaveznu vakcinizaciju a pritom kad roditelji najmlađe građane dovedu u zdravstvenu ustanovu da prime vakcinu iste nema i to mjesecima unazad. Mnogi su zarad vakcinacije djece pritom morali da idu u najbliži Dubrovnik kako bi njihova djeca primila vakcinu koja je neophodna radi upisa u obrazovno-vaspitne ustanove i putovanja na neke destinacije kao što je SAD” , kazao je potpredsjednik budvanskog odbora i član predsjedništva GP URA Blažo Rađenović.

On je dodao da i sama pozajmica od hrvatskog zdravstvenog sistema je čin dobre volje, naših komšija.

“U ovakvoj situaciji nema izgovora i priča o propalim tenderima nego bi odgovorni u normalnoj zemlji snosili posljedice. To će ovdje naravno izostati. Pritom, poznato je kako mnogi tenderi u Crnoj Gori imaju svoj epilog pa pozivamo i nadležne pravosudne organe da ispitaju “propale tendere” na kojima je “Montefarm”, po njihovim riječima, trebovao ove vakcine i to bezuspješno mjesecima unazad. Smatramo i da je ovo jedan od, ne tako manje važnih razloga, zbog čega je natalitet u Crnoj Gori u padu, jer budući roditelji nemaju sistemsku potporu nadležnih institucija prilikom odrastanja najmlađih već su često prepušteni sami sebi, kao i u ovom slučaju. To nije dobra socijalna politika jedne zemlje i zbog toga su rezultati i u ovoj oblasti nezavidni”, zaključio je Rađenović

Bonus video: