Urednici "Vijesti" nagrada za istraživačko novinarstvo

Urednica i novinarka "Vijesti" Tina Popović je nagrađena za priču o plagijatu vanredne profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bojane Lakićević Đuranović
5195 pregleda 7 komentar(a)
Nagrađeni novinari, Foto: Miloš Rudović
Nagrađeni novinari, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 11.12.2019. 12:26h

Novinari Javnog servisa, Mirko Bošković i Dušica Pavlović, dobili su prvu nagradu na konkursu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora NVO MANS za najbolje priče na temu korupcije i organizovanog kriminala

Oni su nagrađeni za serijal "Poslovna tajna" koji se bavio korištenje Abu Dabi fonda.

Dušica Pavlović kazala je na dodjeli nagrada da ona predstavlja veliki podstrek i veliki podstcaj za razvoj istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori

"Nagrada je još značajnija zato što nam je dodijeljen aza serijal 'Poslovna tajna', koji se bavio problemom slobodnog pristupa informacijama. To temeljno demokratsko pravo nije namijenjeno samo novinarima i NVO, već svim građanima. Mi smo tu zbog građana i nećemo moći da radimo svoj posao slobodno i profesionalno ukoliko ne postoji efikasna i dobrobnamjrna primjena prava na slobodan pristup informacijama. Nadam se da će to nadležni to razumjeti", kazala je ona.

"Nadam se da će doći vrijeme kada nadležni u institucijama profesionalne, istraživačke novinare neće posmatrati kao neprijatelje već kao savzenike u borbi za jačanje instiucija".

Novinarka i urednica rubrike Društva u ND “Vijesti” Tina Popović dijeli drugu nagradu za najbolju istrazivačku priču.

Popović je nagrađena za priču o plagijatu vanredne profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Bojane Lakićević Đuranović.

“Crna Gora mora biti bolje društvo, a a bolje društvo svakako ne možemo biti ako dozvoljama da neko koristi tuđe znanje za korist svog zvanja i sopstvenog bogatsva a da to ostane neotkriveno. Svi moramo bolje raditi kako bismo takve pojedince uklanjali sa javne scene i kako bismo na taj način skinuli znak pitanja sa stotina hiljada građana koji žive i rade pošteno”, poručila je Popović.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac istakao je da je njena priča bila i značajna zbog pregovaračkog procesa, jer je profesorica bila članica više pregovaračkih grupa, iz kojih je potom povučena.

Popović drugu nagradu dijeli sa novinarom Stankom Radulovićem iz LUPE i njegovim kolegama iz Estonije. Oni su nagrađeni za serijal "Biznisi predsjedikovog sestrića".

“Prvi put u istoriji crnogorskog novinarstva ostarena je jedna saradnja sa novinarima iz Estonije i možda zbog toga ima i težinu. Ona govori o korupciji na najvišem mogućem nivou”, kazao je on.

Tina Popović
Popović(Foto: Miloš Rudović)

Treću nagradu je dobila Ana Ostojić iz “Dana” za tekstove koji se odnose na dodjelu stanva i stambenih kredita pod povoljnim uslovima.

"U Crnoj Gori, u trenutku kada su u suštini tajna i one informacije i podaci koji bi trebalo proaktivno da se objavljuju, čak i informacije kako se troši novac crnogorskih građana," kazala je ona o uslovima objavljivanja priče.

Nagrade za najbolju istrazivačku priču dodjeljuje MANS u okviru nedjelje borbe protiv korupcije.

Nedjelju borbe protiv korupcije MANS organizuje uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav čestitao je dobitnicima, ističući da je istraživačko novinarstvo veoma važno za Uniju i za zemlje kandidate za članstvo.

“Ako je urađeno profesionalno i etički, može na svjetlost iznijeti mnogo potencijalnih i stvarnih slučajeva korupcije, zloupotrebe državnih fondova itd. kako bi učinili naš svijet boljim, naše demokratije funkcionalnijim a u slučaju crne Gore približiti je bliže EU”, kazao je on.

Nagradu za najbolju istrazivačku priču dodjeljuje MANS u sklopu projekta podrške istrazivačkom novinarstvu koji je podržala Delagacija EU u Crnoj Gori

Bonus video: