Vakcina protiv bjesnila samo za pse sa čipom

Čipovanje i vakcinacija pasa obavljaju se u svim registrovanim veterinarskim ambulantama. Vakcinacija protiv bjesnila i identifikacija pasa zakonska su obaveza vlasnika, a mikročip prati životinju tokom čitavog života
1917 pregleda 0 komentar(a)
Čipovanje pasa, Foto: Ministarstvo Poljoprivrede I Ruralnog Razvoja
Čipovanje pasa, Foto: Ministarstvo Poljoprivrede I Ruralnog Razvoja

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove raspisala je hitnu javnu nabavku za 10.000 mikročipova za identifikaciju pasa. Javna nabavka se, kako se navodi, sprovodi u skraćenom roku od 22 dana, zbog hitnosti kako bi se omogućilo nesmetano obavljanje radnih zadataka, odnosno vakcinacija protiv bjesnila, koja se može uraditi samo za pse, koji su čipovani.

“Programom obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja u 2020. propisane su bolesti i mjere za njihovo praćenje i sprečavanje pojave. Tako je programom predviđena i obavezna identifikacija i vakcinacija pasa na cijeloj teritoriji Crne Gore. Istovremeno, sa ovom aktivnošću, vršiće se i vakcinacija pasa protiv bjesnila, bolesti zoonoze - koja se sa životinja može prenijeti na čovjeka i uvijek je smrtonosna. Samo pas koji je identifikovan mikročipovan i upisan u Registar kućnih ljubimaca može biti vakcinisan protiv bjesnila”, navodi se u dokumentaciji.

Dodaju da “nedostatak mikročipovan i posljedično može dovesti do pojave bolesti životinja i izazvati velike socio-ekonomske posljedice za držaoce životinja i ugroziti zdravlje ljudi”.

Vrijednost tendera je 41.745 eura.

Nakon što je više puta odlagano, čipovanje pasa počelo je krajem septembra prošle godine. Do kraja 2019. država je trebalo da subvencioniše čipovanje 10.000 pasa. Držaocima je bilo omogućeno da čipovanje plate dva eura, umjesto 15, pa i 25, koliko su mikročipovanje naplaćivale veterinarske ambulante. U istoj akciji, vakcina protiv bjesnila bila je besplatna.

Iz Uprave za veterinu nisu kazali da li će mikročipovi iz hitne nabavke takođe biti dostupni po simboličnoj cijeni. Ranije su kazali da je u akciji od septembra čipovano preko 8.000 pasa.

Čipovanje i vakcinacija pasa obavljaju se u svim registrovanim veterinarskim ambulantama. Vakcinacija protiv bjesnila i identifikacija pasa zakonska su obaveza vlasnika, a mikročip prati životinju tokom čitavog života.

Bonus video: