VCG: Uspješno završena obuka za rad s mobilnim laboratorijama

Obuka koju su vodili eksperti Ministarstva odbrane Austrije obuhvatala je teorijski i eksperimentalni modul, praćenje spoljašnjih faktora koji utiču na stabilnost baruta, pojave starenja baruta, uzimanje uzoraka i ispitivanje i analizu baruta metodom „hromatografija tankog sloja“
598 pregleda 0 komentar(a)
Sa obuke, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa obuke, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 21.02.2020. 15:07h

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) i Ministarstva odbrane uspješno su završili obuku za rad sa mobilnim laboratorijama, namijenjenim hemijskoj analizi baruta, pomoću koje se prati životni ciklus municije, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Njima su, kako su naveli iz Ministarstva odbrane, danas dodijeljeni sertifikati u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

Obuka koju su vodili eksperti Ministarstva odbrane Austrije obuhvatala je teorijski i eksperimentalni modul, praćenje spoljašnjih faktora koji utiču na stabilnost baruta, pojave starenja baruta, uzimanje uzoraka i ispitivanje i analizu baruta metodom „hromatografija tankog sloja“.

„U narednom periodu austrijsko Ministarstvo odbrane ustupiće na korišćenje tri „QPAK“ mobilne laboratorije, tako da će VCG moći samostalno da vrši kontrolu stabilnosti baruta i praćenje životnog ciklusa municije“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je saradnja sa Ministarstvom odbrane Austrije na izuzetnom nivou.

Ta saradnja, kako su naveli, obuhvata obuku za sigurno skladištenje, rukovanje i održavanje municije, kao i razvoj kapaciteta i podršku prilikom formiranja Regionalnog centra za planinsko ratovanje u Kolašinu.

Bonus video: