Više hiljada građana na litiji u Podgorici, Pejović: Narod nije zaveden, zna zašto se okuplja

Neki koji su glasali za Zakon, ranijih godina dolazili u crkvu Momišićkih mučenika, cjelivali mošti i pripremali se za Božić, kazao je sveštenik Nikola Pejović
46305 pregleda 94 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2020. 22:36h

Nakon molebana Presvetoj Bogorodici u podgoričkom hramu, ulicama glavnog grada, predvođena sveštenstvom krenula je litija u znak protesta protiv nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Večeras ćemo nastaviti naš molitveni hod, sa pjesmom i molitvom, do crkve Momišićkih mučenika", kazao je nakon molebana sveštenik Mirčeta Šljivančanin.

On je zamolio okupljene da i večeras budu pravi hrišćani, i da niko ne napravi nešto što bi se kosilo sa tim.

Više hiljada građana, noseći svjeće ili ikone i pjevajući duhovne pjesme išli su od Hrama do crkve Momišićkih mučenika, gdje im se obratio starješina tog hramam protojerej Nikola Pejović.

Kazao je da su prije 332 godine protivnici "časnoga krsta i vjere u Boga živoga" na tom mjestu spalili četrdesetoro djece i dva sveštenika.

"Mislili su da će sa ovom svetinjom i sa vjerom biti gotovo. Ali onda su njihovi potomci to što je ostalo od njihovih svetih moštiju sačuvali u crkvi Svetog Đorđa pod Goricom. Кada se ova svetinja obnovila, nakon skoro trista godina, 1936. godine, tada su Mitropolit, narod i sveštenstvo vratili svete mošti u ovaj hram. I kažu da je tolika Litija bila da kada su prvi crkveni barjaci dolazili ovdje da poslednji narod još nije bio izašao iz porte crkve Svetog Đorđa. Mislio sam do ovih dana da je to nemoguće, i da to nikada nije bilo niti će biti, ali evo vidimo da je to moguće“, rekao je on.

Pejović je kazao da večerašnja nije ništa drugo do nastavak te litije.

litija
Litija u Podgorici(Foto: Jelena Jovanović)

Starješina crkve u Momišićima rekao je da neće pričati o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali da se mora osvrnuti na priče - da je vjerni narod zaveden i da ne zna šta piše u tom pravnom aktu.

"Dovoljno je samo vidjeti u kakvom ambijentu je on donesen - da se donosi zakon u tri sata poslije pola noći i pod najvećom opsadom grada otkad Crna Gora postoji. Кome takav zakon može da donese slobodu", upitao je on.

pgg
Večeras ispred crkve u Momišićima(Foto: Jelena Jovanović)

Кazao je da je izglasavanje tog Zakona bio veliki petak za Crkvu u Crnoj Gori.

"Ali, kao što je Hristos vaskrsao trećega dana, tako se trećega dana sabraše i episkopi naši u hramu Hristovog Vaskrsenja i sa njima vaskrse vjera u ovome narodu", kazao je Pejović.

Sveštenik je rekao i da je narušio čistotu vjere i pohulio na Duha Svetoga onaj koji na ličnom, porodičnom, društvenom, partijskom planu da sebi zadatak da pravi crkve mimo jedne, svete, saborne i apostolske Crkve, .

"Zato, hvala im što su nas sabrali u ovolikom broju. Nikada u životu nijesam vidio radosnijih i ljepših lica".

Rekao je da je tužan zbog onih koji su glasali za usvajanje tog Zakona, a "prethodnih godina su bili u ovome hramu i zajedno se pripremali da proslavimo Božić i kroz svetu tajnu pričešća cjelivali Hrista, da bi ove godine, upravo u navečerje praznika pljunuli na taj cjeliv i odrekli se Hrista".

Litija se nakon toga vratila do podgoričkog sabornog hrama, gdje je sveštenik Dalibor Milaković pozvao okupljene da sjutra u 18 časova dođu na moleban u što većem broju, a da potom svi, mirno, odu do crkve u Tološima.

Galerija

Bonus video: