Veljović: Mladi da se distanciraju od kriminalnih struktura, to je put bez kraja i povratka

"Usmjerite svoje vrijednosti prema radnom stvaralaštvu za njihovu i svoju dobrobit, a ne prema nestanku“, poručio je šef policije
7388 pregleda 17 komentar(a)
Veljović, Foto: Uprava policije
Veljović, Foto: Uprava policije

Direktor Uprave policije, Veselin Veljović, pozvao je mlade ljude da se distanciraju od kriminalnih struktura, jer je, kako je kazao, to put bez kraja i povratka.

Veljović se, kako je saopšteno iz Uprave policije, sastao danas sa najodgovornim starješinama Centra bezbjednosti Podgorica, odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad, Cetinje i Kolašin i rukovodstvom granične policije, gdje se razgovaralo o radnim rezultatima, aktuelnim dešavanjima i prioritetnim aktivnostima za tekuću godinu.

„Još jedna uspješna godina je za nama“, kazao je načelnik Centra bezbjednosti Milovan Pavćević, dodavši da „rezultati rada govore u prilog toj činjenici jer je operativni sastav podgoričke policije pokazao spremnost i efikasnost u odgovoru na najsloženije bezbjednosne prijetnje, bez obzira ko su nosioci takvih ponašanja“.

„Riješili smo osam od devet najtežih krivičnih djela izvršenih u zoni odgovornosti podgoričke policije u 2019. godini i tri djela iz prethodnog perioda, što je produkt intenziviranih operativnih i istražnih aktivnosti koje smo sprovodili u prethodnom periodu u institucionalnom okviru i u saradnji sa partnerskim službama u regionu“, naglasio je Pavićević.

Načelnik Regionalnog centra granične policije „Centar“ Vasko Aković se, kako je saopšteno iz policije, pohvalno osvrnuo na rezultate granične policije i istakao da su najveće dvije pojedinačne zaplijene droge na drumskom prelazu u posljednje vrijeme upravo u nadležnosti organizacione cjeline Uprave policije kojom rukovodi.

„Organizovani kriminal postoji i djeluje svuda na planeti i nije specifičnost regiona već predstavlja globalni izazov savremene civilizacije“, kazao je Veljović. Organizovani kriminal, kako je istakao, proizvodi štetne efekte u svakoj društvenoj zajednici u kojima akteri "preuzimaju odgovornost za svoje činjenje i posljedice koje iz kriminalnog djelovanja proizlaze“.

„Kriminalnim aktivnostima svjesno izlažu svoj, ali i živote svojih porodica različitim vrstama opasnosti, često sa tragičnim epilogom“, kazao je Veljović i istakao da „i pored složenosti ovog izazova, odgovornost za konkretne situacije ne može snositi samo policijska organizacija. Policija može i mora proaktivnim djelovanjem obezbijediti efikasne odgovore izazovima kriminala, procesuiranjem izvršilaca ovih krivičnih djela“.

„Pozivam mlade ljude da se distanciraju od kriminalnih struktura jer je to put bez kraja i povratka, potrebni ste porodici i zajednici, usmjerite svoje vrijednosti prema radnom stvaralaštvu za njihovu i svoju dobrobit, a ne prema nestanku“, poručio je Veljović.

Crnogorska policija, kako je rekao, ostvaruje zapažene rezultate, dodavši da u protekloj godini samo dva ubistva nijesu rasvijetljena, na kojima policija, kako je rekao, intenzivno radi. "Rasvijetljeno je više teških krivičnih djela ubistava iz prethodnog perioda, dok je spriječeno na desetine najtežih krivičnih djela“, saopštio je Veljović.

On se, kako navode iz policije, osvrnuo i na kompleksne predmete i istrage kriminalnih aktivnosti koje se sprovode na međunarodnom nivou i kazao da je crnogorska policija važan partner snažne regionalne i međunarodne saradnje u konkretnim operativnim akcijama. Upravo smo svjedoci da su se prethodnih dana sprovele značajne operacije sa partnerskim službama iz regiona, sa konkretnim i mjerljivim rezultatima, što potvrđuje našu radnu posvećenost na svim nivoima djelovanja“, kazao je Veljović.

„Kritički stavovi su značajni i potrebni policiji, uz našu posvećenost da mijenjamo stanje na bolje i podsticaj za očekivane rezultate. Povremeno kritizerstvo u neutemeljenim ocjenama rezultata policije prihvatamo kao propratne pojave i nećemo ih komentarisati“, zaključio je Veljović.

Šef policije se sastao i sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem, gdje je, kako je saopšteno iz policije, konstatovano da saradnja policije i Glavnog grada doprinosi većoj bezbjednosti građana.

Iz policije navode da je na sastanku zaključeno da Komunalna policija, Komunalna inspekcija, Služba zaštite i spašavanja i ostale službe Glavnog grada, zajedno sa policijom sinhronizovano djeluju i stvaraju još bolje uslove za život građana i ugodniji boravak u glavnom gradu.

Bonus video: