"Neka vječno živi sjećanje na gospodara Ivana Crnojevića"

Spomenik je od bronze, a na mermernom postamentu ispisano je "Ivan Crnojević gospodar Crne Gore 1465-1490"
15666 pregleda 42 komentar(a)
Novi spomenik Ivanu Crnojeviću u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Novi spomenik Ivanu Crnojeviću u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2019. 15:19h

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković otkrili su spomenik Ivanu Crnojeviću u Podgorici u parku ispred podgoričke Gimnazije Slobodan Škerović.

Bogdanović je istakao da su sa Crnojevićem Crnogorci u teškim vremenima dobili mudrog vladara.

On je istakao da je imao diplomatski dar i da je znao da je za opstanak trebalo osim ratova i balansiranje između interesa velikih.

Novac za podizanje spomenika obezbijedila je kompanija "Zetagradnja", vlasnika Blagote Radovića, koji je istakao da je Crnojević udario temelje državi Crnoj Gori.

Blagota Radović
Radović(Foto: Savo Prelević)

Radović je istakao da je crnogorska crkva bila nezavisna za vrijeme Crnojevića, a da je tako bilo sve do 1918. godine.

Ivan Vuković
Vuković(Foto: Borko Ždero)

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je istakao da je Crnojević personifikacija Crne Gore.

"Neka vječno živi sjećanje na gospodara Ivana Crnojevića i neka je vječna Crna Gora", poručio je Vuković.

Vuković je istakao da je samo jednom tokom svoje duge istorije, Crna Gora zaboravila svoga slavnog gospodara, i tada je Crna Gora nestala.

On se zahvalio akademskom vajaru Mitru Živkoviću za "sjajni spomenik, kojim će se nadahnjivati buduće generacije" i kompaniji "Zetagradnja" i njenom vlasniku Blagoti Baći Radoviću.

„Pripala mi je čast da vam se obratim danas kada u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, otkrivamo spomenik najznačajnijoj ličnosti njene milenijumske istorije, gospodaru Ivanu Crnojeviću. Ne biti ponizan spram uzvišenosti njegovog plemenitog lika i vanvremenskog djela može samo onaj koji ne zna. Znati šta ovaj trenutak znači, a biti ga istinski dostojan, ne vjerujem da može bilo ko. Gospodar Ivan Crnojević, najsnažnija karika u dugom istorijskom nizu koji tvore četiri crnogorske dinastije, gospodar Ivan Crnojević, najsvjetliji primjer u vjekovnoj borbi Crnogoraca za slobodu i državno dostojanstvo, gospodar Ivan Crnojević, najubjedljive svjedočanstvo naše identitetske, kulturne i duhovne samobitnosti, gospodar Ivan Crnojević, personifikacija Crne Gore“, kazao je gradonačelnik Vuković.

On je kazao da iako period njegove vladavine traje tek četvrt vijeka, a završava prije ravno 530 godina, Ivan Crnojević ostao je do današnjeg dana snažno prisutan u kolektivnom sjećanju crnogorskog naroda, zahvaljujući državničkim uspjesima i izuzetnoj vladarskoj ličnosti“, naglasio je Vuković podsjećajući da su se još za života, Crnogorci se prema Ivanu Crnojeviću odnoslili kao prema svecu.

„Zato i knjaz Danilo, pobjednik s Grahovca i najveći državnik moderne Crne Gore, kreće u oslobođenje porobljenih crnogorskih oblasti uz poruku da želi da „vrati svoju starinu – ivanbegovinu“. Njemu i ostalim slavnim Petrovićima-Njegošima, koji su identitetu Crnogoraca, klesanim „borbom neprestanom“, darovali moderan politički izraz, gospodar Ivan Crnojević ostavio je sve što je za to suštinski bilo potrebno – državotvornu ideju, kao zalog herojske borbu za slobodu, Zetsku mitropoliju, kao temelj autokefalne crnogorske crkve, cetinjsku štampariju, kao civilizacijski zavjet i simboličku poveznicu sa savremenim svijetom, i Cetinje, kao novi prijestoni grad i kamenu kolijevku svih budućih crnogorskih pobjeda. Ni današnjoj Crnoj Gori, koja nastoji da do kraja državno uokviri pomenuti identitet, prilagođavajući ga duhu modernog doba, Ivan Crnojević nije ništa manje potreban. Utemeljeni u slobodarskoj misli plemenitog zetskog gospodara, njegovo novovjekovno shvatanje identitetske samobitnosti i renesansni doživljaj kulture i duhovnosti, predstavljaju najbolji odgovor na izazove kojima smo, kao društvo i država, još uvijek izloženi. I zato ovaj spomenik koji danas otkrivamo predstavlja ne samo simbol naše slavne prošlosti, već jednako tako ili više od toga, svjetionik koji osvjetljava put slobodnoj, prosvijećenoj, savremenoj i evropskoj Crnoj Gori. Samo jednom tokom svoje duge istorije, Crna Gora je zaboravila svog slavnog gospodara. I tada je Crna Gora nestala“, zaključio je gradonačelnik Vuković.

Ministar Bogdanović je kazao da postoje vladari čiji život i djelo istorija pamti kao svojevrsni sažetak prethodnih iskustava prostora kojim su vladali. Isto tako, postoje i vladari čiji je trag u istoriji ubilježen kao prepoznatljiv nagovještaj budućih događaja i procesa koji će zahvatiti države na čijem su čelu bili.

"Ivan Crnojević jedna je od onih rijetkih istorijskih ličnosti u čijoj se vladavini stiče ali i antircipira ono najvažnije u istorijskom iskustvu Crne Gore“, istakao je Bogdanović.

On je kazao da je Ivan Crnojević znao da je za opstanak njegove države potrebno nešto više od ratovanja i balansiranja između velikih, nešto što će uvezati duh naroda i pobuditi osjećaj zajedničke pripadnosti, ono što modernim jezikom zovemo identitetskom samospoznajom.

„Zato su važne njegove intervencije na polju duhovnosti i kulture. Stalnim pomaganjem manastira na Skadarskom jezeru i gradnjom Cetinjskog manastira, u kom će osnovati i prvi skriptorijum, ostaviće svojim nasljednicima svojevrsni sociokulturološki postament iz kog će se iznjedriti jedno takvo dostignuće kao što je Obodska štamparija za vrijeme njegovog nasljednika Đurđa Crnojevića, ali i velika kulturna i duhovna dostignuća dvojice najvećih iz dinastije Petrović-Njegoš – Svetog Petra Cetinjskog i Petra II Petrovića Njegoša“.

Spomenik je od bronze, a na mermernom postamentu ispisano je "Ivan Crnojević gospodar Crne Gore 1465-1490".

Galerija

Bonus video: