Vlast i dva udruženja hvale projekat "Bukovica": Kažu da su novac dobro potrošili

Ukupno će biti izgrađeno 113 kuća, 65 pomoćnih objekata, 28,43 km sekundarne mreže prilaznih puteva, sanirano 8,5 km asfaltnog puta, asfaltirano 8,5 km puta, nasuto i sanirano 54,4 km primarnih lokalnih puteva, dok je sanirano i rekonstruisano 13,5 km elektrodistributivne mreže
171 pregleda 1 komentar(a)
put Bukovica, Foto: Goran Malidžan
put Bukovica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.11.2016. 20:55h

Realizacijom projekta izgradnje kuća i infrastrukture u Mjesnoj zajednici Bukovica benefite imaju povratnici koji su domove napustili početkom devedesetih godina prošlog vijeka kao i domicilno stanovništvo.

To je ocijenjeno nakon sastanka Udruženja Bukovica iz Sarajeva, Udruženja Bukovičana Pljevlja, predstavnika lokalne samouprave sa članovima Radnog tima za izradu elaborata o postojećem stanju, koje je predvodio ministar Suad Numanović.

Konstatovano je da je u završnoj fazi projekat čija je realizacija počela 2008.

Ukupno će biti izgrađeno 113 kuća, 65 pomoćnih objekata, 28,43 km sekundarne mreže prilaznih puteva, sanirano 8,5 km asfaltnog puta, asfaltirano 8,5 km puta, nasuto i sanirano 54,4 km primarnih lokalnih puteva, dok je sanirano i rekonstruisano 13,5 km elektrodistributivne mreže.

Sanirano je i klizište na glavnom putu prema Kovačevićima.

Numanović je kazao da će ove godine biti nastavljeni radovi na izgradnji 22 objekta, a radovi su u toku i na izgradnji preostalih šest stambenih i pet pomoćnih objekata, sa priključenjem na elektro i kanalizacionu mrežu i prilaznim putevima.

Predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić istakao je značaj projekta i za lokalnu samoupravu, koja se obavezala da će kroz niz stimulativnih mjera olakšavati povratak stanovništva u Bukovicu.

Taj projekat, rekao je prvi čovjek Opštine, stvorio je uslove za bolji i kvalitetniji život povratnika i domicilnog stanovništva.

Predsjednici Udruženja građana Bukovica Sarajevo Fahrudin Čutura i Udruženja Bukovičana Pljevlja Jakup Durgutsaglasili su se da intenziviraju aktivnosti u vezi sa povratkom Bukovičana koji su napustili svoja ognjišta tokom ratnih dješavanja.

Oni su konstatovali još jednom zadovoljstvo zbog nivoa saradnje koju su ostvarili sa Vladom Crne Gore i predstavnicima lokalne samouprave.

Predsjednik Mjesne zajednice Bukovica Milorad Mida Dakić nedavno je kazao da je projekat “Bukovica” veliki promašaj, jer nije dao očekivane rezultate.

Dakić je ocijenio da je bilo bolje da je država 4,5 miliona, koliko je do sada izdvojeno za projekat, uložila u izgradnju nekog pogona, nego što je izgrađeno 109 kuća u kojima niko ne boravi.

Tvrdi da se u Bukovicu vratilo samo sedam porodica a da vlast redovno obmanjuje javnost izjavama da se vratilo njih tridesetak.

Rekao je i da u projektu “Bukovica” ima elemenata pranja novca i da bi zbog toka neko trebalo da odgovara.

Bonus video: