Vrcaju med samo jednom godišnje

Šćepanović ističe da trenutno nema veterinara koji bi smio da otvori košnicu
122 pregleda 2 komentar(a)
Sajam meda- Gintaš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sajam meda- Gintaš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.03.2016. 19:21h

Predsjednik Udruženja pčelara Podgorice Mirko Šćepanović kazao je da klimatske promjene znatno utiču i na tu granu poljoprivrede i da pčelari vrcaju sve manje meda.

“Nekada smo med vrcali tri puta godišnje, sada jednom. Tome, pored klimatskih promjena uticao je nedostatak ispaše, kao i smanjivanje stočnog fonda”, kazao je Šćepanović.

On je objasnio da je za pčelu veoma bitna ovca, koja pase i đubri livade.

“Nakon toga pčela oprašuje svaki cvijet, to je čitav proces. Ranije smo imali i veće površine za pčele, odnosno najbolje im je bilo na Kućama Rakića, gdje je nekad bila i zadruga”, kazao je Šćepanović.

On je rekao da u podgoričkom Udruženju ima oko 230 pčelara, da će ove godine organizovati 22. put Dane meda na Trgu Republike.

“Pored te na državnom nivou manifestacije, organizujemo i 'Pčelari svome gradu' u tržnim centrima, gdje takođe prezentujemo ono što radimo”, kazao je Šćepanović.

Šćepanović je kazao da je veliki problem za pčelare nedostatak struke u zdravstvenoj zaštiti.

“Trenutno nema kadra, odnosno veterinara. Pčela je po klasifikaciji svrstana u životinju, ne insekta. Nema veterinara, koji smije da otvori košnicu”, kazao je Šćepanović.

Istakao je da treba se uradi registar ispaše i pčelinjih društava.

“Koliko sam upoznat u toku je donošenje podzakonskih akata, koji bi pomogli uređenju u toj oblasti”, kazao je Šćepanović.

Pedeset pčelara u Beogradu

Udruženje pčelara organizovalo je prije desetak dana za pedeset svojih članova posjetu sajmu u Beogradu.

“Sajam u Beogradu se tradicionalno organizuje, tamo pčelari mogu da nabave opremu, čuju neke nove stvari, razmijene iskustva”, kazao je Šćepanović. Po povratku pčelari su bili gosti kolegama iz Kragujevca, sa kojima su pobratimili, posjetili su i Oplenac.

Bonus video: