Vuksanović: Psi u kolašinskom prihvatilištu hranu imaju još za danas

„Vrlo je teško, jer hranu nabavljam iz Berana. Pored toga, u prihvatilištu nemam pomoćnih radnika, nema stražara, pa sama moram obilaziti životinje i po nekoliko puta dnevno. Nekad je potrebno da to učinim i oko 22 ili 23 sata. Jako je teško. Nastojim da briga o životinjama bude na nivou one u redovnim okolnostima, ali to postaje sve komplikovanije. Neću ih ostaviti, ma koliko teško bilo, ali mi je potrebna podrška“, kaže Vuksanovićeva
1019 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz prihvatilišta, Foto: Privatna arhiva
Detalj iz prihvatilišta, Foto: Privatna arhiva

Zabrana kretanja, ali i druge okolnosti usljed borbe sa korona virusom, značajno su otežale funkcionisanje jedinog kolašinskog prihvatilišta za pse, tvrdi Danijela Vuksanović iz NVO “Rikijevo carstvo“.

„Vrlo je teško, jer hranu nabavljam iz Berana. Pored toga, u prihvatilištu nemam pomoćnih radnika, nema stražara, pa sama moram obilaziti životinje i po nekoliko puta dnevno. Nekad je potrebno da to učinim i oko 22 ili 23 sata. Jako je teško. Nastojim da briga o životinjama bude na nivou one u redovnim okolnostima, ali to postaje sve komplikovanije. Neću ih ostaviti, ma koliko teško bilo, ali mi je potrebna podrška“, kaže Vuksanovićeva.

Prema njenim riječima, u posljednje vrijeme značajno je manje uplata na žiro-račun za hranu. Navodi i da nije mogla da do Podgorice transportuje nekoliko ženki na sterilizaciju.

Ta organizacija godinama vodi prihvatilište, uglavnom zahvaljujući donacijama, sporadičnoj pomoći Opština, a prošle godine koristili su sredstva i kroz projekata resornog ministarstva.

Hrane za 150 pasa, koliko ih je trenutno u tom azilu, sve je manje, upozorova Vuksanovićeva i ističe da tokom minulih 15 dana više puta sa svog Facebook profila molila da, „uprkos lošim okolnostima, u kojima smo svi, ne zaborave na napuštene životinje“.

“Hrane imam još za sjutra. Molim sve koji mogu da pomognu, neka to učine”, jedna je od poruka Vuksanovićeve od prije dva dana.

Ona skreće pažnju i na pse koji su još po kolašinskim ulicama. Zatvoreni restorani, skraćeno vrijeme rada prodavnica i zabrana kretanja, ostavljaju i te životinje bez minimuma hrane.

Vuksanović kaže da je vrlo opasno da psi lutalice budu dugo gladni i sami na ulici i da to može uzrokovati njihovu kasniju agresivnost. NVO “Rikijevo carstvo”, najavljuje ona, pokušaće da sa Opštinom i policijom napravi dogovor, kako bi povremeno mogla da hrani i životinje na ulicama.

Bonus video: