Za 299 eura žurka kod mašinovođe

Ponuda na turističkom sajtu airbnb.com: Pogled na dio pruge Bar - Bijelo Polje iz upravljačnice lokomotive Iz Željezničkog prevoza tvrde da je to strogo zabranjeno U upravljačnici lokomotive ljetos se vozio i šef PR službe Dojče bana - njemačke državne željeznice, ali i njemački ambasador u Crnoj Gori
27568 pregleda 13 komentar(a)
Ko ima pravo da uđe u kabinu mašinovođe? - Sa podgoričke Željezničke stanice, Foto: Boris Pejović
Ko ima pravo da uđe u kabinu mašinovođe? - Sa podgoričke Željezničke stanice, Foto: Boris Pejović

Zainteresovani, koji plate 299 eura imaju mogućnost da pružnu dionicu Bar - Bijelo Polje, pređu družeći se sa mašinovođom u upravljačnici lokomotiove.

To proizlazi iz ponude oglašene na turističkom sajtu airbnb.com.

Iz Željezničkog prevoza, međutim, odgovaraju da je to strogo zabranjeno, odnosno da putnicima nije dozvoljen boravak u upravljačnici lokomotive....

Ovu zanimljivu ponudu oglasio je Mihael Bader, koji godinama živi i radi u Crnoj Gori.

“Sa našim ekskluzivnim programom, imate mogućnost da se vozite u kabini mašinovođe i sve to na najljepšem dijelu pruge između planina i mora... Vožnja kroz kanjon Morače do Male rijeke - posjeta najvišem željezničkom mostu u Evropi, ručak i pauza... Sve neophodne dozvole (uključujući i dozvolu za fotografisanje i slično)... Zahvaljujući mojim vezama i kontaktima u vozu, ovo ekekluzivno iskustvo je moguće”, navodi se u oglašenoj turističkoj ponudi i precizira da je jedna šestočasovna tura isključivo za dvije osobe.

bnb
Ponuda na popularnom sajtu(Foto: Printscreen)

U razgovoru sa novinarkom “Vijesti”, Bader je kazao da je tokom ove godine imao dvije takve ture, te da se radilo o “posebnim ljudima”.

“To je sve dogovor sa Željezničkim prevozom, treba prvo da se raspitaš, dobiješ dozvolu...”, kazao je on.

Precizira da nema ugovor sa Željzničkim prevozom, već da uvijek mora da pita za svakog gosta pojedinačno.

“Uvijek moram da pitam da li moze čovjek da uđe u kabinu. Nema tu da ideš tamo, platiš i uđeš u kabinu... Nije mi se dešavalo da me ne puste. Ali nije to bilo stotinu puta. To je bilo dva puta ove godine i radilo se o posebnim ljudima”, kaže Bader.

Na pitanje novinarke da li smatra da više ljudi, koji uz to nijesu službena lica, u kabini - upravljačnici lokomotive, može ugroziti bezbjednost ostalih putnika jer odvlače pažnju mašinovođi, Bader odgovara da je njegova namjera “promocija Crne Gore na najbolji način” i poručuje da je i “crnogorski mašinovođa vozio voz u Njemačkoj”.

U Željezničkom prevozu, pak, tvrde da “tokom vožnje vozom putnicima nije dozvoljeno da borave u upravljačnici vučnog vozila”. “Prema željezničkim propisima na vučnom vozilu za vrijeme vožnje, pored posade vučnog vozila, mogu se nalaziti lica koja imaju propisanu dozvolu za vožnju na vučnom vozilu. U upravljačnici pored posade mogu se voziti još najviše dva lica koja imaju važeću dozvolu... Do sada smo u par navrata, a na zahtjev televizijskih kuća, odobravali snimanje iz upravljačnice voza radi potreba kako televizije tako i potreba ŽPCG radi reklama naših voznih sredstava i željeznice. Napominjemo da tu vrstu usluga nikada nismo naplaćivali”, tvrde iz ŽPCG.

Bader kaže da je njegova namjera promoviše Crnu Goru na najbolji način.

“A lično mislim da je ova pruga jedna od najboljih atrakcija koja ima ova zemlja i žao mi je da oni to ne promovišu kako treba... Ne mogu da kažem koliko je interesovanje za kabinsko razgledanje. To sam sada stavio na sajt da vidim da li će biti više zainteresovanih, kako bih vidio da li postoiji mogućnost da to bude stalna ponuda. Opet kažem - to je za sada bilo samo za pojedince i sve je bilo dogovroeno sa Željezničkim prevozom, a pitali smo za svaki slučaj pojedinačno”, kazao je Bader.

Iz Željezničkog prevoza poručuju da “sva lica koja putuju na vučnom vozilu moraju biti poimenično uvedena od strane mašinovođe u Putni list voza”.

“Ukoliko se utvrdi da je mašinovođa dopustio da se u upravljačnici nalazi neovlašćeno lice radi se o zloupotrebi od strane mašinovođe. U takvim slučajevima pokrećemo disciplinski postupak kako bi se utvrdila odgovornost mašinovođe”, zaključuju iz tog preduzeća.

Dragojević: Sporna turistička ponuda

Milisav Dragojević iz Centra za željeznička istraživanja kaže da, shodno pravilima, u upravljačnici mogu biti mašinovođa, njegov pomoćnik i najviše dva službena lica, a da posebna dozvola može biti jednokratno izdata. Upozorava da je oglašena ponuda, sa aspekta bezbjednosti, vrlo sporna.

“Mislim da se ta pravila u međuvremenu nijesu promijenila”, kazao je on.

Bader inicirao saradnju između crnogorske i njemačke željeznice

Holger Bajora, šef PR službe Dojče bana - njemačke državne željeznice, i njemački ambasador u Crnoj Gori dr Robert Veber sa porodicama, posredstvom Željezničkog prevoza Crne Gore, u julu su se vozili u upravljačnici vozova, na nekoliko relacija. Bajora se tada vozio na relaciji Podgorica - Kolašin, a te slike se mogu i naći na sajtu airbnb.com.

Saradnju između dvije željeznice inicirao je upravo Mihael Bader, koji je prethodno omogućio crnogorskom mašinovođi da bude gost i vozi se u kokpitu najbržeg putničkog voza Evrope ICE 3 “letio” od Minhena do Berlina prosječnom brzinom od 300 kilometara na sat.

Bonus video: