Za diskriminaciju osoba sa invaliditetom najmanja kazna 5.000 eura

"Kada su u pitanju preduzetnici, taj donji prag je podignut na minimalnih pet hiljada eura, što će biti značajno za efikasnu implementaciju za postizanje standarda predviđenih tim aktom", rekla je Radošević Marović
56 pregleda 0 komentar(a)
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2015. 13:47h

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom (OSI), kojim se propisuju sankcije za počinjenu diskriminaciju kao vid prekršajne zaštite.

Prethodni zakon iz te oblasti nije imao kaznene odredbe.

Direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanke Radošević Marović, rekla je da je Vlada usvojila Predlog koji uvodi i nove posebne oblike diskriminacije a da je posebno naglašen koncept prekršajne zaštite.

Ona je kazala da je umjesto 500 eura za pravna lica, kao minimalni iznos predviđeno deset hiljada eura, čime je značajno uvećana najmanja kazna koja se može izreći pravnom licu za počinjenu diskriminaciju prema OSI.

"Kada su u pitanju preduzetnici, taj donji prag je podignut na minimalnih pet hiljada eura, što će biti značajno za efikasnu implementaciju za postizanje standarda predviđenih tim aktom", rekla je Radošević Marović nakon sjednice Vlade.

Prema riječima Radošević Marović, primjena zakona i standardi postignuti tim aktom proizvešće obaveze u drugim resorima kako bi se obezbijedila puna zaštita od diskrimancija OSI.

"Donešenjem Zakona o ratifikaciji Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invalididtetom Crna Gora se obavezala da će učiniti sve na poboljšanju ljudskih prava tih osoba, odnosno njegovim punim ostvarivanju bez obzira na invalididtet, bez diskriminacije", navela je Radošević Marović.

Zato se, obrazložila je, ušlo u posao izrade novog zakona osoba sa invaliditetom kako bi se zakonskom regzulativom uvela pravila ponašanja cijele zajednice prema toj društvenoj grupi.

"Predviđeno je da se zabranjuje govor mržnje i omalovažavanja osoba sa invaliditetom. U potpunosti je definisano šta se smatra diskriminacijom u javnom prevozu a nastoji se obezbijediti pristup kvalitetnim i savremenim pomagalima kojima treba da se postigne najveći mogući stepen pokretljivosti OSI", rekla je Radošević Marović.

Precizirana je i diskriminacija u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Bonus video: