Za inovatore i istraživače 600 hiljada eura

Raspisan konkurs Ministarstva nauke kojim se podstiče naučna i istraživačka zajednica
1126 pregleda 2 komentar(a)
Damjanović: Budžet veći za oko 10 odsto, Foto: Boris Pejović
Damjanović: Budžet veći za oko 10 odsto, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo nauke raspisalo je Konkurs za sufinansiranje naučno-istraživačke i inovativne djelatnosti, kojim se naučno i istraživačkoj zajednici u ovoj godini na raspolaganje stavlja 600.000 eura.

Sufinansiranje je, kako je saopšteno, moguće po osnovu 16 tačaka, među kojima su sufinansiranje naučnih časopisa, organizacije ali i učešća u naučnim kongresima, zaštita i razvoj pronalazaka...

U zavisnosti od oblasti koja se sufinansira, opredijeljeni su različiti iznosi - u prosjeku od 45.000 do 50.000 eura po svakoj tački konkursa. Za EUREKA, program podrške saradnje crnogorskih malih i srednjih preduzeća sa međunarodnim partnerima, dodjeljuje se po 120.000 eura.

Iz resora nauke kazali su da je konkurs otvoren tokom cijele godine, do trenutka utroška dodijeljenih sredstava po određenoj tački. Izuzetak su prijave za EUREKA program, za koji prijave na konkurs traju do 1. oktobra.

Prijave se vrše elektronskim putem, na portalu eUprava (euprava.me).

Iz resora na čijem je čelu Sanja Damjanović kazali su da je, u odnosu lani, budžet za sufinansiranje naučno-istraživačke i inovativne djelatnosti, ove godine povećan za oko deset odsto, a da je u odnosu na 2017. godinu - dupliran.

Bonus video: