Zagađenje vazduha u Pljevljima do 24 puta veće od dozvoljenog

Preporuke Instuta za javno zdravlje je da u slučaju veoma visokog zagađenja vazduha, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom
1616 pregleda 4 komentar(a)
Ne preporučuje se otvaranje prozora i provjetravanje zatvorenih prostorija (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Ne preporučuje se otvaranje prozora i provjetravanje zatvorenih prostorija (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Instrumenti ekotoksikološkog zavoda u Pljevljima izmjerili su večeras visoke koncentracije PM10 i PM 2,5 čestica, višestruko više od dozvoljenih vrijednosti.

Najveće vrijednosti ovih štetnih materija izmjerene su u 19 časova 552 mikrograma po metro kubnom što je 13 puta više od dozvoljenih dnevnih koncentracija od 50 mikrograma po metru kubnom.

Sat kasnije izmjerena je koncentracija PM 10 čestica od 502,9 mikrograma po metro kubnom što je više od deset puta od dozvoljenih dnevnih vrijednosti.

U 22 sata vrijednosti PM 10 iznosile su 578,6 mikrograma po metro kubnom, 11 i po više od dozvoljenih dnevnih koncentracija.

Još opasnije PM 2,5 čestice u 19 i 20 časova iznosile su 578,5 i 597,4 mikrograma po metro kubnom što je skoro 24 iznad ciljne granične vrijednosti od 25 mikrograma po metru kubnom.

Visoke koncentracije ovih štetnih materija izmjerene su večeras i u 22 sata 527,7 mikrograma po metru kubnom odnosno 21 put više od dozvoljenih vrijednosti.

Preporuke Instuta za javno zdravlje je da u slučaju veoma visokog zagađenja vazduha, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom.

Ostalo stanovništvo bi trebalo da izbjegava produženu i napornu fizičku aktivnost. Ne preporučuje se otvaranje prozora i provjetravanje zatvorenih prostorija.

Bonus video: