Đukanović: Ekonomsko državljanstvo samo za kredibilne investitore

"Interes države je da se primjenom Individualnog investicionog programa dodatno pospješi razvoj, kreiraju nova radna mjesta, smanji spoljno-trgovinskog deficit i obavi transfer znanja i novih tehnologija“, saopštio je Đukanović
163 pregleda 4 komentar(a)
Milo Đukanović Dubaji, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović Dubaji, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 05.11.2018. 13:10h

Individualni investicioni program, koji investitorima omogućava da se ulaganjem u Crnu Goru kandiduju za crnogorsko državljanstvo, trebalo bi da ima snažne multiplikativne efekte na ekonomiju, postane značajan izvor prihoda i platforma za ulaganja, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

"Uz dobro osmišljenu kampanju moguće je privući pažnju uglednih poslovnih ljudi koji bi prihvatili da obave realokaciju sjedišta svojih biznisa“, rekao je Đukanović na Globalnoj konferenciji o rezidentnosti i državljanstvu u Dubaiju, koju organizuje kompanija Henley & Partners.

Time bi se, kako je ocijenio, ne samo povećao iznos investicija, već i poboljšao imidž Crne Gore i podigli standardi poslovanja.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegove Službe za informisanje, kazao da je vitalni nacionalni interes Crne Gore da implementira program na način da, koristići iskustva drugih zemalja, eliminiše sve rizike koje može donijeti njegova primjena.

"Program će omogućiti aplikacije samo onim osobama koje imaju dokazan kredibilitet u ličnom i profesionalnom smislu i dozvoliti priliv sredstava koja imaju neupitno legalno porijeklo“, poručio je Đukanović.

On je kazao da vjeruje da svaki program može biti dugoročan i stabilan samo ako obje strane vide jasne koristi međusobne saradnje.

"Interes države je da se primjenom Individualnog investicionog programa dodatno pospješi razvoj, kreiraju nova radna mjesta, smanji spoljno-trgovinskog deficit i obavi transfer znanja i novih tehnologija“, saopštio je Đukanović.

On je poručio da će aplikanti imati korist od povoljnog poreskog sistema, bezviznog režima prema zemljama u Šengen zoni i integracija u ekonomski i politički sistem države.

"Dodjelom državljanstva uspostaviće se i čvršće veze kvalitetnih investitora i Crne Gore, jer će kao dobri ambasadori dalje promovisati njene ekonomske potencijale i interese“, rekao je Đukanović.

On je dodao da Crna Gora ima obilne resurse, ali da su svi oni ograničeni.

"Zato ih moramo koristiti na način da postižemo ne samo najveće ekonomske domete, već i da građani Crne Gore osjete benefite upotrebe resursa“, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to znači da Individualni investicioni program mora omogućiti kvalitetniju upotrebu i bolju valorizaciju prirodnih resursa za državu i lokalne zajednice.

"To se prije svega odnosi na energetiku, poljoprivredu i turizam koji predstavljaju neke od najvećih razvojnih šansi Crne Gore“, naveo je Đukanović.

On je podsjetio na rekordni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u prošloj godini, kao i da su od sticanja nezavisnosti, prije 12 godina, zarade i penzije udvostručene.

Đukanović je dodao da, u vrijeme kada kreditni rejting u regionu opada, u Crnoj Gori raste, što dovoljno govori o usmjerenoj ekonomskoj politici zemlje.

Đukanović je naveo da započeti i planirani infrastrukturni projekti, kao i ekonomsko-finansijski pokazatelji u prvoj polovini godine, potvrđuju da rast i napredak Crne Gore nije slučajnost, već da se i u budućnosti može očekivati da on bude stabilan i dinamičan.

On je podsjetio da je Crna Gora od sticanja nezavisnosti imala priliv od šest milijardi direktnih stranih investicija i da je u prethodnoj godini zabilježen rast njihovog priliva od 30 odsto, dok je u prvoj polovini ove bio 47 odsto.

Đukanović je kazao i da su za godinu članstva u NATO-u, investicije iz država članica gotovo udvostručene.

"Na temelju ostvarenih rezultata, jasna je namjera Crne Gore da nastavi s trendom rasta direktnih stranih investicija, koje donose dalji rast BDP-a u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života“, rekao je Đukanović.

On smatra da program kakav zamišlja Crna Gora mora biti strogih kriterijuma.

"Ne želimo ni jednu grešku koja može narušiti ugled zemlje, zbog čega će morati biti ispunjeni striktni kriterijumi za mogućnost dobijanja crnogorskog državljanstva i to u ograničenoj mjeri“, naveo je Đukanović.

On je dodao da je jedini cilj dalje unaprijeđenje crnogorske ekonomije i očuvanje dosadašnje dobre poslovne prakse.

Tokom konferencije, Đukanović je imao sastanak sa operativnim direktorom kompanije Henley&Partners, Juergom Steffenom, na kojem je bilo riječi o napretku koji je ostvarila Crna Gora unaprijeđenjem poslovnog ambijenta, kao i o prednostima programa ekonomskog državljanstva za privlačenje stranih direktnih investicija.

Bonus video: